Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

Tilburg, 11-06-2010

Knapen gooien stenen naar passerende auto

TILBURG: De politie heeft drie minderjarige jongens opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Het trio gooide stenen naar een passerende auto.

Een 31-jarige Tilburgse reed donderdagavond 10 juni omstreeks 20.00 uur over de Lage Witsiebaan ter hoogte van het Paletplein. Ze zag een groepje hangjongeren op een bankje zitten. Bij het passeren van het groepje hoorde de vrouw twee doffe klappen tegen haar auto.
De vrouw reed door en controleerde verderop haar auto. Er was schade ontstaan. Vermoedelijk waren er stenen tegen haar auto gegooid. Op aanwijzingen van de vrouw werden het drietal opgepakt. Daarbij uitte een van hen meteen non-verbale bedreigingen in de richting van de aangeefster. De drie jongens zijn in het politiebureau verhoord, waarna (ondanks hun ontkenning) er proces-verbaal tegen hen is opgemaakt. Ze zijn afkomstig uit Tilburg en 14, 16 en 17 jaar oud. De minderjarigen van 14 en 17 zijn na verhoor aan hun ouders overgedragen. De moeder van de 16-jarige verdachte weigerde echter om zoonlief in het politiebureau op te halen.

Arrestatie na vuistslag in gezicht ex-vriendin

TILBURG: De politie heeft een 30-jarige man uit Tilburg opgepakt naar aanleiding van huiselijk geweld. Het gaat om een bekend geval. De vriendin (24) meldde donderdagmorgen 11 juni 2010 dat zij was
mishandeld door haar vriend. In het politiebureau werd een ambulance voor de vrouw gewaarschuwd. Ze had een dichtgeslagen oog en klaagde over pijn in haar rug. De verdachte kon na een korte zoekactie worden ingerekend. Het gaat om 30-jarige man uit Tilburg. In het politiebureau werd hij in verzekering gesteld en ingesloten.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke
(relationele) kring wordt gepleegd. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere
hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweld.nl

Veelpleger op heterdaad betrapt bij auto-inbraak

TILBURG: Een 30-jarige Tilburgse veelpleger werd donderdagmiddag 10 juni betrapt bij een auto-inbraak. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld.

De bekende veelpleger brak rond 17.30 uur in in een paarse Fiat Panda die kort geparkeerd stond bij een kinderdagverblijf aan de Auteurslaan. Uit het voertuig werd een damestas gestolen, nadat de dader een raam insloeg. Hij werd gezien en vluchtte weg. De gewaarschuwde agenten zagen kans om hem te achterhalen en te arresteren. Daarbij werd ook een mededader (27-jaar afkomstig uit Tilburg) die op de uitkijk stond opgepakt. Beide mannen zijn na hun arrestatie in verzekering gesteld.

De 30-jare arrestant is een zogenaamde veelpleger. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan om een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers te bewerkstelligen.

Lekkage leidt naar wietplantage

TILBURG: Op donderdagavond 10 januari 2010 kreeg de politie om 22.15 uur melding van wateroverlast in de Munttorenstraat. Daar zou bij een woning het water langs de gevel naar beneden komen. De agenten stelden vast dat het water uit de muren naar beneden. Ook stond de hal blank en kwam er water onder de voordeur vandaan. Er was niemand thuis en om die reden werd de woningcorporatie erbij geroepen. In de woning werd snel duidelijk dat de wateroverlast werd veroorzaakt door een
hennepkwekerij. In de woonkamer zijn 172 hennepplanten aangetroffen. In de slaapkamer werden nog een 121 hennepplanten aangetroffen. Daarnaast vond de politie ook een vuurwapen.
In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de
wietplantage laten ontmantelen door een gespecialiseerd
ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd. Ook is gebleken dat er illegaal stroom werd afgetapt, waarvan het elektriciteitsbedrijf Essent inmiddels aangifte heeft gedaan.
De politie verwacht op korte termijn de hoofdbewoner van het pand te arresteren. Zijn identiteit is inmiddels bekend.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze wietplantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en leidden soms zoals in de geval tot lekkages. Bovendien is er dikwijls een relatie te zien met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee auto's in brand gestoken

TILBURG: Politie en brandweer rukten in de nacht van donderdag 10 juni op vrijdag 11 juni 2010 om 04.10 uur uit naar de Koopvaardijstraat. Daar stond op een parkeerplaats twee geparkeerde auto's in brand. Er stond nog een andere auto tussen beide voertuigen in, die niet brandde. Beide voertuigen zijn geblust door de brandweer. De politie informeerde de respectievelijke eigenaren. Hun aangiften worden, gezien het nachtelijke tijdstip, op een andere moment opgenomen. Aan de hand van de aangetroffen situatie en sporen wordt er op dit moment uitgegaan van brandstichting. Het is nog onduidelijk door wie en met welk motief dit is gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Winkeldiefstal en zakkenrollerij in Bureau Brabant

GOIRLE / OISTERWIJK: Het opsporings programma Bureau Brabant besteedt a.s. maandag 14 juni 2010 aandacht aan winkeldiefstal en zakkenrollerij in de regio.

Goirle: Op zaterdag 2 januari jl. zag een winkeldief kans om bij het Blokker filiaal om een televisie meen te nemen. De man was zo brutaal om een televisie mee te nemen, die voor de winkel promotiefilms afspeelde. Het apparaat stond vast met een kabel. De dief is vastgelegd op camerabeelden van het beveiligingssysteem.

Oisterwijk: Op vond 23 oktober 2009 er een erg geraffineerd staaltje van zakkenrollerij én winkeldiefstal plaats bij de Blokker in
Oisterwijk. Een winkelende vrouw werd afgeleid door een zakkenrolster, waarbij de portemonnee van het slachtoffer werd gestolen. Bij het terugkijken van de bewakingsbeelden was verder te zien dat de dievegge daarna ook nog een boodschappenkarretje met spullen uit de winkel stal. De camerabeelden van de zakkenrollerij en het proletarisch winkelen worden tijdens de uitzending getoond aan de kijkers.

Uitzendingen: De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 14 juni 2010 om 19.00 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald en de laatste uitzending is op dinsdag 15 juni 2010 om 16.00 uur.

Proef met Twitter door Tilburgse wijkagenten

TILBURG: De politie Midden en West Brabant wil vernieuwingen doorvoeren om wijkagenten in hun werk te ondersteunen. Social Media zoals Twitter kunnen daar een rol in spelen. Het is wel belangrijk dat dit ook echt een meerwaarde heeft. Daarom start de politie met een proef waarbij vier wijkagenten in Tilburg, Breda en Etten-Leur gaan twitteren. Onder hen zijn twee wijkagenten uit Tilburg: André Wever en Michel van Dongen, zij zijn wijkagent van de Kruidenbuurt en Kraaiven in Tilburg West.
Het Twitteradres van deze twee wijkagenten is:
www.twitter.com/wa_tilbwest05

De wijkagenten twitteren vooral waar ze mee bezig zijn. Ze melden wat hen opvalt, hoe ze actie ondernemen en wat burgers zelf kunnen doen. De berichten variëren van een opgerolde hennepkwekerij tot de aankondiging van een verkeerscontrole, van het waarschuwen voor een zakkenroller tot een getuigenoproep naar aanleiding van een vernieling. De tweets bieden een inkijk in de manier waarop de wijkagent zijn werk voor de buurt doet en hoe hij burgers daarbij wil betrekken. De adressen van de wijkagenten worden in de betreffende wijken bekend gemaakt en zijn ook te vinden op de politiewebsite www.politiemwb.nl.

Lage drempel
Steeds meer burgers maken gebruik van Twitter. De wijkagent zoekt de burger op waar die zich virtueel bevindt en maakt contact. De drempel is laag. Er hoeft bijvoorbeeld niet perse iets gebeurd te zijn om iets te melden bij de wijkagent of informatie te delen met anderen. Bovendien kan de wijkagent met een heleboel mensen tegelijk contact onderhouden. De politie verwacht dat wijkagent hierdoor een groter netwerk krijgt in de wijk en dat de oren en ogen van burgers zullen helpen bij het bestrijden van criminaliteit. Als het goed is, zal daardoor ook het veiligheidsniveau onder burgers groeien en ook de bereidheid om zaken te melden.

Samenwerken
De politie beschouwt burgers als partners bij het handhaven van de openbare orde en het opsporen van criminelen. De politie ontmoet de burger in vele rollen, onder andere als aangever, verdachte, melder, getuige, bewoner, slachtoffer, belanghebbende. Twitter biedt kansen om in contact te komen met andere communities dan die van de politie. Dat hoeft niet alleen door actie van de wijkagent, maar kan ook door leden van de Twitter-community in de wijk gedaan worden. Zo werken burgers samen met de politie aan veiligheid in de wijk.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 11-06-2010 12:55 | © Regio Midden en West Brabant |