De Nederlandse Bank

Europese schuldencrisis drukt Nederlandse groei

Persbericht

Datum 11 juni 2010

Het herstel van de Nederlandse economie is gematigd. In 2010 komt de economische groei uit op 1,2%, zo blijkt uit de nieuwe ramingen voor de Nederlandse economie van DNB. Door de Europese schuldencrisis zijn de vooruitzichten voor 2011 en 2012 met zeer grote onzekerheden omgeven. De daadkracht van Europese overheden is bepalend voor de duurzaamheid van het Europese en het Nederlandse herstel.

Gezien de turbulente ontwikkelingen van de afgelopen maanden, is het urgent dat de Europese overheden op een geloofwaardige manier hun financiën op orde brengen. Dit zal een drukkend effect hebben op de Nederlandse groei. In een scenario waarin de Europese afspraken in het kader van het Stabiliteits- en Groeipact worden gevolgd, groeit de Nederlandse economie naar verwachting met 1,3% in 2011 en 1,7% in 2012. Zo hebben de bezuinigingen bij de handelspartners een negatief effect op de buitenlandse vraag naar Nederlandse producten. In Nederland drukken de lagere overheidsuitgaven en hogere belastingen de groei van de private bestedingen.

De overheidsfinanciën op hun beloop laten is echter geen optie. Als de eurolanden hun overheidsfinanciën onverhoopt niet op orde brengen, zal de groei door negatieve vertrouwenseffecten en hogere rentevoeten langdurig op een laag niveau blijven hangen. Bij dat scenario dreigt bovendien het gevaar dat marktpartijen het vertrouwen in de Europese overheidsfinanciën nog verder verliezen, waarbij nieuwe financiële turbulentie ontstaat. Door de beleggingen van pensioenfondsen, verzekeraars en banken in Europees staatspapier zou ook Nederland daar ernstig door geraakt worden.

Ingrijpen in de Europese overheidsfinanciën is dan ook noodzakelijk. Dit betekent meer stabiliteit en meer veerkracht voor de Europese economie. Deze baten van gesaneerde overheidsfinanciën doen zich over een langere reeks van jaren voor. Bij een kleinere schuldenlast beschikken overheden over grotere financiële buffers om tegenslagen op te vangen. Ook hebben huishoudens en bedrijven meer vertrouwen in de economie. Ten slotte oefenen overheden een geringe vraag uit op de kapitaalmarkt, waardoor de lange rente laag kan blijven.

Om in de toekomst problemen rond de Europese overheidsfinanciën te voorkomen, moeten lidstaten een grotere verantwoordelijkheid tonen voor een gedisciplineerd begrotingsbeleid. Dat kan door de doelstellingen, naleving en handhaving van de Europese regels wettelijk te verankeren. Ook dient de naleving en handhaving van het Stabiliteits- en Groeipact te verbeteren.

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (020-5243100, 06-52496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 06-52496900).

Downloads


* Economische ontwikkelingen en vooruitzichten voor Nederland, DNB, juni 2010 (PDF: 641,3 Kb)

* Versterking begrotingsdiscipline in het eurogebied (PDF: 104,2 Kb)
---

Zie het origineel