Waterschap Aa en Maas

Heeswijk in zicht

Start werkzaamheden Meander Kasteel Heeswijk in zicht

Start werkzaamheden Meander Kasteel Heeswijk in zicht

Door het positieve besluit van de gemeente Bernheze een nieuwe aanlegvergunning te verlenen, treft het Waterschap Aa en Maas voorbereidingen om in juli te beginnen met de werkzaamheden aan fase twee van het Dynamisch Beekdal: Meander Kasteel Heeswijk.

In februari ontstond er vertraging van de tweede fase Meander Kasteel Heeswijk door een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Bosch. Die oordeelde dat de gemeente Bernheze de motivatie die onder de aanlegvergunning lag onvoldoende had onderbouwd. Inmiddels is er aanvullend onderzoek gedaan en zijn de plannen iets aangepast. In plaats van vier worden er nu drie poelen aangelegd. "Eén poel is geschrapt, maar dat heeft geen gevolgen voor de ecologische doelstellingen. Die blijven gewoon overeind", zegt projectleider Bart Pastor. De aanlegvergunning ligt vanaf 14 juni nog zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen tot 26 juli bezwaar aantekenen. Pas daarna is de vergunning van kracht.

Net zoals vroeger
Bij Kasteel Heeswijk worden maatregelen genomen die twee doelen dienen: het herstel van de oude loop van de Aa en een betere waterberging. "Dankzij het herstel van de oude loop van de Aa kan in het gebied rond Kasteel Heeswijk, waarin ook een natte natuurparel ligt, meer water worden vastgehouden. Daardoor is er in tijden van droogte meer buffer en kan de verdroging worden tegengegaan."
luchtfotomeanderkasteel.jpg (4078 Kb)
Tot de uit te voeren werkzaamheden behoren onder meer het vergraven van het profiel van de beek voor een juiste doorvoer en een verruwing van het bed. Hierdoor loopt het water niet te snel weg. Pastor: "De meander ligt er al, maar is grotendeels dichtgeslibd. Het water loopt nu nog door de gekanaliseerde beek. Straks moet de waterafvoer weer via de meander verlopen, net zoals dat vroeger het geval was."

Goed overleg
Met het afgraven van de bodem en het verflauwen van de ecologische oevers kan het waterschap pas starten als de vergunning daadwerkelijk van kracht is. Met de niet- aanlegvergunningsplichtige werkzaamheden zoals snoeien, het vervangen van de fietsbrug en verbetering van de huidige wateraanvoer voor de grachten van het Kasteel kan eerder worden gestart. Ondanks dat het hier gaat om natuurontwikkeling, moeten natuurlijk wel de Flora en Faunawet net als overige waarden in het gebied in acht worden genomen. Het waterschap is daarover in goed overleg met Brabants Landschap, IVN en Heemkundekring. Samen zullen zij het beste startmoment en de werkvormen bepalen.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren en beken de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant.