Gemeente Stein


Bouwplan 10 hoog centrum Stein van de baan?

Het bouwplan met tien bouwlagen op de hoek Heerstraat-De Halstraat in het centrum van Stein is van de baan. De locatie op de hoek Halstraat-Heerstraat is uit het toekomstige bestemmingsplan De Halstraat gehaald, waarvan het bouwplan onderdeel uitmaakte. Het college van B&W en de directie van Maaskant Wonen zijn overeengekomen dat Maaskant Wonen het bouwplan voor de hoogbouw intrekt.

âDeze keuze kent nagenoeg alleen winnaarsâ, aldus Laurent Claessens, directeur van Maaskant Wonen. âNa goedkeuring door de gemeenteraad komt Maaskant Wonen met een nieuw, aangepast plan met vier bouwlagen. Dat past geheel binnen het huidige bestemmingsplan en kan rekenen op een breed maatschappelijk draagvlakâ, aldus wethouder Danny Hendrix. Bezwaarmakers, de Huurdersbelangenvereniging HBV Maaskant en omwonenden zijn vandaag per brief persoonlijk geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkeling.

Nieuw bouwplan
De bereidheid van Maaskant Wonen om het bouwplan voor hoogbouw op de locatie van de hoek De Halstraat-Heerstraat te heroverwegen was verbonden aan de voorwaarde dat beide partijen, gezamenlijk verantwoordelijk voor deze keuze, samen de al gemaakte voorbereidingskosten door Maaskant van ruim 237 duizend euro voor hun rekening zouden nemen. Immers alle procedures voor het bestemmingsplan De Halstraat, waar de locatie op de hoek De Halstraat-Heerstraat, onderdeel van uitmaakte, waren al zowat doorlopen en door het bouwplan in te trekken zouden de gemaakte kosten onrendabel zijn voor de woningcorporatie. âMaaskant Wonen gaat nu rap aan de slag met een nieuw bouwplan. Zodra de eerste schets gereed is, laten we dat weten en zien aan omwonenden en de Huurdersbelangenverenigingâ, aldus Claessens. De locatie op de hoek De Halstraat-Heerstraat is uit het bestemmingsplan De Halstraat gehaald. De procedure voor dit bestemmingsplan wordt voor het overige gedeelte wel verder afgerond. Hierdoor wordt woningbouw aan de De Halstraat-Assevedostraat en een smalle brede school aan de De Halstraat-Kruisstraat mogelijk gemaakt.

Draagvlak
Het college van B&W heeft -onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad- besloten om 100 duizend euro bij te dragen in de kosten omdat Maaskant Wonen al vanaf 2008 aan dit plan voor hoogbouw op de hoek De Halstraat-Heerstraat werkt en inmiddels forse kosten heeft gemaakt van ruim 237 duizend euro . Op basis van de doorlopen procedures tot nog toe kon de directie van Maaskant Wonen vertrouwen op een goede afloop. Het bouwplan heeft een relatie met het Centrumplan en de herschikking van de woningvoorraad. Tegen het bestemmingsplan De Halstraat met daarin het bouwplan van tien bouwlagen hoog zijn bezwaren geuit, die zich met name richtten tegen de hoogbouw. De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om na discussie over het Centrumplan in februari bij de uitwerking van het Centrumplan zorg te dragen voor breed maatschappelijk draagvlak voor het totale plan inclusief de bebouwing hoek Heerstraat-De Halstraat.

âDraagvlak voor en kwaliteit van het Centrumplan is belangrijk. Het centrum is immers van ons allemaal: inwoners, winkelend publiek, omwonenden, ondernemers, ouderen, eigenaren van grond of panden. Aanleiding voor het college om met Maaskant Wonen om tafel te gaan zittenâ, aldus wethouder Hendrix. Zeker omdat er ook een relatie is met andere bouw- en sloopplannen en daarmee herschikking en kwaliteit van de woningvoorraad en daarmee ook de Woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek (sloop van âDe Stevelâ en de nieuwbouw van zorgappartementen en het bouwplan Assevedostraat), was bestuurlijk overleg gewenst, licht projectleider Jack Neilen van de gemeente Stein toe.

Â

Â

âNa rijp beraad en mede om de centrumontwikkelingen niet te frustreren c.q. te vertragen, hebben we besloten om in te stemmen met het verzoek van Maaskant Wonen om een deel van de al gemaakte plankosten te compenseren en dat is gezien de context goed verdedigbaarâ, aldus wethouder Hendrix.

De gemeenteraad neemt in een extra raadsvergadering in juli aanstaande een besluit omtrent de financiële bijdrage aan Maaskant Wonen. Â