Rechtbank Zwolle-Lelystad


Indiase ouders willen DNA onderzoek om ouderschap geroofde zoon vast te stellen

Zwolle-Lelystad, 10 juni 2010 - Dinsdag 15 juni 2010 wordt door de meervoudige familiekamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad het verzoek behandeld van een Indiaas echtpaar dat een DNA onderzoek wenst. Met het DNA onderzoek wil het paar vaststellen dat een door Nederlands echtpaar geadopteerde jongen hun biologische zoon is. Daarnaast wil het echtpaar informatie over de jongen en contact. Over de jongen heeft de rechtbank een bijzonder curator benoemd, die vooral oog moet hebben voor zijn belangen in deze zaak.

Kindroof
Het verzoek is ingediend door een Indiaas echtpaar van wie in 1999 een zoontje van toen nog geen twee jaar oud is geroofd. Het vermoeden is dat hij door een bende is weggehaald, waarna hij in een weeshuis terecht is gekomen en met valse documenten is afgestaan ter adoptie. De in Nederland woonachtige adoptie-ouders hebben hun zoon te goeder trouw geadopteerd en zij verzorgen de inmiddels 12-jarige jongen al een groot aantal jaren. Er is strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de organisatie die zich schuldig zou hebben gemaakt aan voornoemde praktijken.

Kort geding
Op 29 april 2010 heeft eerder in deze zaak een kort geding gediend. Een kort geding is een zaak waarin met spoed een besluit moet worden genomen; in ieder geval binnen 14 dagen. Een kort geding is gericht op een voorlopige maatregel door een kort gedingrechter, ook wel voorzieningenrechter genoemd.

Door de voorzieningenrechter is overwogen dat het mogelijk is dat het Indiase echtpaar de biologische ouders zijn van de jongen, maar dat het belang van de jongen in het bestek van een kort geding niet eenvoudig is vast te stellen. Daarom heeft de rechter besloten dat de behandeling van een verzoek tot medewerking aan een DNA onderzoek zich niet leent voor een kort geding. Om eerder genoemde reden wordt de verdere behandeling voortgezet door middel van een bodemprocedure. Voor deze procedure wordt meer tijd genomen om tot een beslissing te komen.

Bodemprocedure
De behandeling aanstaande dinsdag, 15 juni 2010, vindt achter gesloten deuren plaats. Dit is gebruikelijk in familiezaken. Naast de advocaten van het Indiase echtpaar, de adoptievader en -moeder en de bijzonder curator zal ook een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming aanwezig zijn. De rechtbank kan geen informatie verstrekken over wat er op de zitting zal worden besproken.

De rechtbank zal nader berichten als er meer bekend is over het vervolg van deze zaak.

LJ Nummer

BM6950

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 11 juni 2010