Attero zet nieuwe stap in verduurzaming gft-verwerking

11/06/2010 13:30

Attero

Vrijdag 11 juni stelde de voorzitter van de Branche Vereniging Organische Reststoffen, de Limburgse Commissaris van de Koningin Léon Frissen, de nieuwe vergistingsinstallatie op de locatie Venlo van Attero officieel in bedrijf. In die installatie produceert Attero biogas uit in Limburg ingezameld groente-, fruit- en tuinafval. Het bedrijf zet dat ter plaatse om in groene stroom. De vergister is goed voor zo'n 6,5 miljoen kilowattuur groene stroom per jaar.

Pierre Vincent, algemeen directeur van Attero, liet de aanwezigen in zijn welkomstwoord weten trots te zijn op de nieuwe installatie, die hij een pareltje uit de groene keuken van zijn bedrijf noemde. "Het afgelopen jaar is hier een in eigen huis ontwikkeld vergistingsprocédé met succes geïntegreerd in de bestaande compostfabriek. Een prachtige duurzame installatie; een innovatief project waar we bij Attero trots op zijn. Deze installatie is een fraaie illustratie van de concretisering van onze nieuwe strategie".

Groene energie als extra product uit gft

Na een fase van haalbaarheidsstudies en proefprojecten, is Attero in juli 2009 met de bouw van de installatie gestart. De gft-vergister kon vervolgens vanaf eind 2009 stapsgewijs in gebruik worden genomen.

Het vergisten zelf is geen nieuwe techniek. Wat wél bijzonder is, is de wijze waarop Attero het vergistingsproces heeft ingepast in de bestaande composteerinstallatie. Het bedrijf blijft in Venlo compost maken uit het aangevoerde gft-afval. Maar als extra stap in het proces produceert het er nu ook groene energie uit. Uit dezelfde hoeveelheid gft worden op deze manier meer duurzame producten gewonnen. Dat betekent een extra bijdrage aan het terugdringen van de emissie van CO2.

Vincent brak in dat verband een lans voor de gescheiden inzameling van gft. "Dóórgaan", bepleitte hij. "En liefst nog een tandje hoger. Daar zijn argumenten genoeg voor. Composteren is goedkoop én het is goed voor het milieu. De toevoeging van de extra stap van het vergisten stelt gemeenten bovendien mede in staat hun klimaatdoelstellingen te realiseren. Een echte win-win-strategie dus".

Plannen voor uitbreiding

De Attero-directeur kondigde aan dat zijn bedrijf plannen heeft voor nog meer vergisters. Het heeft naast Venlo nog enkele potentiële locaties op het oog. Daarnaast onderzoekt Attero of ook andere organische stromen dan gft voor vergisting in aanmerking komen. Het gaat dan om bijvoorbeeld reststromen uit de agrarische sector en de industrie. Voor de verwezenlijking van zulke plannen is volgens Vincent een gedegen en betrouwbaar overheidsbeleid een belangrijke voorwaarde.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse gft-composteerbedrijven ondertekenden bij gelegenheid van de officiële inbedrijfstelling van de vergister van Attero in Venlo een Duurzaamheidsverklaring. Zij spreken daarin af de komende jaren verder te investeren in de vergistingtechniek. In 2010 wordt 200.000 ton gft-afval voorafgaand aan het composteren vergist. In 2015 zal dat zijn opgelopen tot ruim 1 miljoen ton. Dat is 60 procent van het gescheiden aangeleverde organisch afvalmateriaal in Nederland. Uit het gft wordt dan 150 miljoen kilowattuur groene stroom gewonnen. Hierdoor wordt de uitstoot van 200 kiloton CO2 voorkomen.

Bedrijfsprofiel Attero

Attero manifesteert zich steeds meer als een innoverende kracht in de productie van teruggewonnen grondstoffen en duurzame energie uit afval. Vernieuwende oplossingen zoals vergisting van gft en nascheiding van kunststoffen zijn sprekende voorbeelden. Attero is een krachtige en energieke speler op de Nederlandse afvalmarkt, en ontwikkelt zich verder als betrouwbare, klantgerichte dienstverlener op milieugebied.

Het bedrijf biedt werk aan 650 medewerkers, die op een vijftiental locaties onder meer het (rest)afval van bijna 40 procent van alle Nederlandse huishoudens ofwel ruim 6 miljoen mensen verwerken; jaarlijks zo'n 2,5 miljoen ton. Attero produceert duurzame elektriciteit voor 350.000 huishoudens, is de grootste gft-verwerker én de grootste producent van groen gas in Nederland en levert daarnaast (bio)brandstoffen voor energiecentrales.





http://www.attero.nl