Gemeente Wervershoof


Actieve aanpak Wervershoof laaggeletterdheid

11-06-2010

De gemeente Wervershoof is actief aan de slag om werk te maken met de aanpak van laaggeletterdheid.
De gemeente Wervershoof is actief aan de slag om werk te maken met de aanpak van laaggeletterdheid. Om gemeenten een extra stimulans te geven laaggeletterdheid terug te dringen is in 2007 een dynamische digitale kaart van Nederland ontwikkeld. Deze kaart geeft aan welke gemeente/provincie actief aan de slag is met de aanpak van laaggeletterdheid. Op de kaart worden actieve gemeenten/provincies oranje of groen gekleurd. De gemeente Wervershoof staat op deze kaart in het groen. Niet actieve gemeenten/provincies zijn rood.

De kaart is van oorsprong bedoeld om niet actieve gemeente te stimuleren aan de slag te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid. Wanneer een gemeente ziet dat zij rood of oranje is moet dat een stimulans zijn om groen te worden.

Wat is laaggeletterdheid?
In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven of op het werk minder goed kunnen functioneren. Zij hebben bijvoorbeeld moeite om een treinkaartje te kopen, hun (klein) kind voor te lezen, bijsluiters van medicijnen te lezen, straatborden te lezen, formulieren enzovoort. Van deze anderhalf miljoen mensen hebben één miljoen mensen een Nederlandse achtergrond. Een half miljoen heeft een niet-Nederlandse achtergrond.

Week van de Alfabetisering
Om meer laaggeletterden te stimuleren om voor hun probleem uit te komen en een cursus lezen en schrijven te volgen dient het probleem beter herkend te worden maar ook bespreekbaar te worden gemaakt.

De Week van de Alfabetisering biedt hiervoor een uitgelezen kans. Deze week vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 12 september. De thema's taal, lezen en schrijven staan landelijk (en op 8 september wereldwijd!) een week lang in de schijnwerpers.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171