FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten en EMB: medezeggenschap werknemers Philips wassen neus

Philips neemt medezeggenschap van werknemers niet serieus. Dat is de conclusie die de Europese MetaalbewerkersBond (EMB) en FNV Bondgenoten vandaag hebben getrokken op de Decent work conferentie in Utrecht. Philips minimaliseert de invloed van vakbonden en medezeggenschap op alle niveaus in Europa.
Er wordt met vertegenwoordigers van de Europese Ondernemingsraad (EOR) alleen op uitvoeringsniveau gesproken. Op strategisch niveau is geen dialoog mogelijk. Een deel van de OR is niet gekozen, maar aangesteld door het management, Philips beïnvloedt OR-verkiezingen en heeft vakbondsvertegenwoordigers ontslagen.

Na bijeenkomsten met vertegenwoordigers van vakbonden en medezeggenschapsorganen afkomstig uit Europese Philips-vestigingen, heeft de EMB geconcludeerd dat de Europese OR-vertegenwoordigers vinden dat Philips hun bijdragen niet serieus neemt. De EMB wordt in deze conclusie gesterkt door een pilot study van onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen), die vandaag werd gepresenteerd.

Ron van Baden, bestuurder FNV Bondgenoten en EMB-coördinator: "Philips bepaalt de agenda waar over mag worden gepraat en legt critici het zwijgen op. Het feit dat Europese besprekingen worden gevoerd door de directeur van Philips Nederland, geeft aan hoe serieus ze een Europese dialoog nemen. OR-vertegenwoordigers hebben nauwelijks of nooit de gelegenheid tot een dialoog op strategisch niveau. En tenminste 5 van de 23 leden van de Europese Ondernemingsraad zijn niet gekozen, maar door het management aangesteld."

De EMB heeft meerdere gedocumenteerde voorvallen waarin Philips probeert vakbondsinvloed te minimaliseren. Twee vakbondsvertegenwoordigers in Hongarije en Zweden zijn ontslagen en verkiezingen in Zweden zijn opgezet en beïnvloed door Philips. Philips bemoeide zich met de uitkomst van interne Europese ondernemingsraadverkiezingen. In Frankrijk heeft een zogenaamde lockout plaatsgevonden: om ze te dwingen een sociaal plan te accepteren, werden werknemers niet langer toegelaten tot hun fabriek.

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten: "Nederlandse multinationals hebben de verantwoordelijkheid er op internationaal niveau voor te zorgen dat werknemers medezeggenschap hebben en zich houden aan nationale en internationale regels. Praktijken als intimidatie en ontslaan van vakbondsvertegenwoordigers horen niet bij een fatsoenlijk bedrijf. Op deze manier is medezeggenschap `een wassen neus' geworden voor de Philips-werknemers."

Verschillende pogingen van FNV Bondgenoten en EMB om de situatie te verbeteren zijn op niets uitgelopen. De onwil van werkgeverskant en de angst van werknemers lijken de oorzaak hiervan. EMB-secretaris generaal Peter Scherrer: "Je moet wel sterk in je schoenen staan als werknemer om dingen te doen die nodig zijn, terwijl je weet dat anderen hiervoor zijn ontslagen. Wij volgen het sociale beleid van Philips en maken het openbaar, zolang Philips niet bereid is tot een constructieve dialoog."

Philips CEO Kleisterlee gaat volgend jaar met pensioen. FNV Bondgenoten en EMB doen een beroep op het bedrijf om de bereidbaarheid tot het voeren van een serieuze (Europese) dialoog op te nemen in het profiel van de nieuwe CEO.

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond in Nederland, met 480.000 leden in de marktsector. EMB is de Europese federatie van 75 metalectro bonden in 35 Europese landen met in totaal 5,5 miljoen leden.