D66

vrijdag 11 juni 2010

Palmolieplantages krijgen geen groen stempel

"Het is positief dat de Europese Commissie heeft besloten dat palmolieplantages niet als bossen mogen worden bestempeld", dit zegt Gerben Jan Gerbrandy in een reactie op de bekendmaking van Europese plannen voor verduurzaming van biobrandstoffen.

duurzaam

De Europese Commissie heeft duurzaamheidscriteria voor in te voeren biodiesel vastgesteld. Palmolieplantages zouden ook als duurzaam mogen worden aangemerkt als ze op de plek van het gekapte bos worden terug geplant. "Op die manier komt er een monocultuur in plaats van regenwouden en dat heeft dramatische gevolgen voor vele dieren- en plantensoorten", zegt Gerbrandy.

Gerbrandy heeft eerder hierover aan de bel getrokken bij de Europese Commissie. Ook op aandringen van Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en milieu organisaties is die classificatie nu verwijderd.

groene biodiesel

Toch is er nog steeds kritiek op de nieuwe Europese duurzaamheidsregels voor biobrandstoffen. "Ik heb ook gevraagd of er plannen bestaan om uitsluitend duurzaam geproduceerde biobrandstof te importeren in de EU, maar de Commissie kan nu nog steeds niet garanderen dat ingevoerde biodiesel ook echt groen is." Daar zal volgens Gerbrandy nog aan moeten worden gewerkt.