Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


woonservicewijk

---

Samen werken in de woonservicewijk

11 juni 2010

Op 3 juni vond de conferentie `Samen werken voor Zeeburg' plaats: een initiatief van zorgverleners uit het voormalige stadsdeel Zeeburg, ondersteund door stichting 1ste Lijn Amsterdam, AGIS en het stadsdeel.

Ruim 90 zorg- en welzijnswerkers uit Zeeburg offerden een prachtige zomeravond op, om collega's uit de buurt te ontmoeten. De directie van het Flevohuis stelde hiervoor ruimte beschikbaar.

Samenwerking sleutel tot succes

Lieke Thesingh, de kersverse portefeuillehouder Zorg en Welzijn, ontving de aanwezigen met groot enthousiasme. Zij onderstreepte het belang van samenwerking in de wijk als basisvoorwaarde voor het succes van de woonservicewijken. Het kennen van elkaar, elkaars expertise en vertrouwen in elkaar bevordert de (integrale) samenwerking en hier plukt de patiënt de vruchten van.

conferentieeerstelijnszorg zaal

Praten over belangrijke thema's

De aanwezigen leerden elkaar kennen tijdens speeddates. Ook spraken zij in groepen met elkaar over de belangrijke thema's die spelen in het werkgebied. Denk aan begeleiding bij leeftstijlaanpassingen, angst, stress- en depressieklachten, de aanpak van eenzaamheid, verwaarlozing, jeugd- en gezinsproblematiek.

Wie doet wat?

Uit de discussies bleek dat het aanbod op het gebied van zorg en welzijn al goed aansluit op de behoefte van de bewoners. Maar door onbekendheid met elkaars aanbod, ontbreekt het wel eens aan adequaat doorverwijzen en afstemmen. Wijkgerichte interdisciplinaire scholingen, het gebruik van de digitale sociale kaart, `warme' doorverwijzing van patiënten en het niet te snel uit beeld laten raken van de patiënt, waren veelgehoorde suggesties ter verbetering.

Direct afspraken maken

Direct tijdens de conferentie zijn onderlinge afspraken gemaakt om bijvoorbeeld het vroeg signaleren en goed doorverwijzen te bevorderen. Praktijken planden werkbezoeken in om meer te weten te komen over elkaar mogelijkheden.

Wordt vervolgd!

De organisatie komt eind juni 2010 bij elkaar om de oogst van de avond op een rij te zetten en te bepalen welke vervolgstappen genomen moeten worden om het succes van de avond nog groter te maken.

conferentieeerstelijnszorg

---