Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 11 juni 2010

Informaticaonderzoek UvA van hoog niveau

Gepubliceerd op 11 juni 2010

Het onderzoek van het Instituut voor Informatica (IvI) van de Universiteit van Amsterdam is zeer goed. Dit oordeelt een internationale en onafhankelijke evaluatiecommissie die het informaticaonderzoek aan negen Nederlandse universiteiten onderzocht. De commissie beoordeelde het onderzoek op vier criteria: kwaliteit, productiviteit, relevantie en haalbaarheid. Alle acht onderzoeksgroepen van het Instituut voor Informatica scoren op de verschillende beoordelingscriteria goed, zeer goed of excellent. Twee groepen, Information and Language Processing Systems en Intelligent Sensory Information Systems, worden op alle criteria beoordeeld als excellent en behoren daarmee tot de internationale top.

Balans en fragmentatie

De commissie oordeelt dat het onderzoeksprogramma van het IvI een goede balans kent tussen fundamenteel en toegepast onderzoek in de informatica. Het instituut is erin geslaagd zeer talentvolle jonge onderzoekers aan te trekken. Ook heeft het instituut zich goed ingezet om onderzoekers van buiten de UvA aan te trekken. Vrouwelijke onderzoekers zijn echter zwaar ondervertegenwoordigd, vooral op seniorniveau. De commissie noemt het informaticaonderzoek aan de UvA gefragmenteerd en pleit ervoor dat het IvI en het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) nader tot elkaar komen.

De onderzoeksgroepen

De acht geëvalueerde onderzoeksgroepen van het instituut zijn: Computer Systems Architecture (o.l.v. Chris Jesshope), Human Computer Studies (Bob Wielinga en Simon Jones), Intelligent Autonomous Systems (Frans Groen), Information and Language Processing Systems (Maarten de Rijke), Intelligent Sensory Information Systems (Arnold Smeulders), Computational Science (Peter Sloot), System and Network Engineering (Cees de Laat) en Software Engineering (Jan Bergstra).

Nederland sterk informaticaland

In totaal onderzocht de evaluatiecommissie het informaticaonderzoek aan negen Nederlandse universiteiten. Het onderzoek is aan alle universiteiten van hoog niveau, waardoor Nederland op het terrein van de informatica volgens de commissie tot de sterkste landen in de wereld behoort.

Verwijzingen

Download het volledige evaluatierapport
Bron: UvA Persvoorlichting