Gemeente Almere

`Wijk voor initiatieven' wordt werkelijkheid

11-06-2010

Hout Noord De Almeerse gemeenteraad heeft gisteren, 10 juni 2010, het Ontwikkelingsplan en de grondexploitatie voor Almere Hout Noord - de `Wijk voor initiatieven' - vastgesteld. Dit betekent dat gestart kan worden met de realisatie van deze sociaal duurzame wijk. Een dynamisch stadsdorp met circa 4.200 woningen en veel ondernemerschap. Naar verwachting gaat de eerste paal eind 2011.de grond in.

Almere Hout Noord wordt ontwikkeld als een sociaal duurzame wijk; een wijk waar je wat met elkaar hebt. In deze `Wijk voor Initiatieven', een samenwerking tussen de gemeente Almere en woningcorporatie Ymere, wordt de wijze van wonen en werken niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop vorm gegeven. Talentvol, ondernemend en ecologisch zijn de kernwaarden van de wijk. Toekomstige bewoners, ondernemers en instellingen worden uitgedaagd om met initiatieven te komen die bij deze ambities passen. Zij hebben dus alle mogelijke zeggenschap over hun eigen wijk. Dat varieert van het bouwen van een eigen woning, alleen of met een groep mensen, tot de inrichting van de wijk of de programmering van de zogenaamde Buurtschuren. Wordt het een jongerenontmoetingsplaats, een cursusruimte of theaterzaaltje?

Samen ideeën ontwikkelen en in praktijk brengen bevordert de sociale samenhang binnen de wijk en zorgt dat de wijk aantrekkelijk is en blijft. De Participatie Onderneming jaagt initiatieven uit de wijk aan, maakt ze mogelijk en beloont mensen met goede ideeën. Inmiddels zijn via de website www.wijkvoorinitiatieven.nl de eerste ruim vijftig ideeën binnengekomen die bij de uitwerking van het Ontwikkelingsplan kunnen worden betrokken.

Excellent gebied!

In lijn met de Almere Principles wordt Almere Hout Noord ook een economisch en ecologisch duurzame wijk. Economische duurzaamheid vertaalt zich vooral in het dichten van het `gat tussen zolder en bedrijventerrein'; er zijn talloze mogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven, van de zolderkamer tot het A6-park. In Almere Hout Noord worden wonen en werken dan ook nadrukkelijk gecombineerd. Op het terrein van ecologische duurzaamheid, is de ambitie om Hout Noord als energieonafhankelijke en klimaatneutrale wijk te ontwikkelen waarbij het duurzaamheidsbewustzijn wordt gestimuleerd. Gekeken wordt naar een energiesysteem bestaande uit vier windturbines, optimale isolatie, warmteterugwinning en warmtekoudeopslag. Onlangs is Hout Noord als één van de dertien energiezuinige nieuwbouwprojecten aangewezen door minister Eimert Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) als `excellent gebied'. Dit betekent dat een bedrag van 200.000 euro beschikbaar wordt gesteld, kan worden ingezet om de initiatieven op het terrein van (zeer) energiezuinig bouwen verder uit te werken.

Vervolg

De gemeente Almere en Ymere werken in gezamenlijkheid verder. In 2010 en 2011 worden stappen gezet om eind 2011 te kunnen starten met de bouw van Almere Hout Noord. Momenteel wordt het Ontwikkelingsplan wordt vertaald in een bestemmingsplan, met de eerste initiatiefnemers worden hun ideeen doorgenomen, voor de eerste fase worden een verkaveling- en inrichtingsplan uitgewerkt, en worden het organisatiemodel van de Participatie Onderneming en de portfolio van duurzaamheidsmaatregelen verder ingevuld. In 2020 moet de wijk klaar zijn. Daarnaast zijn de gemeente Almere en Ymere in overleg over het meest geschikte samenwerkingsmodel voor de realisatie van het woongebied. Er worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling, de financiën en een rolverdeling.

Almere Hout Noord

Almere Hout Noord is de eerste grote woon- en werkwijk in het nieuwe stadsdeel Almere Hout, aan de oostzijde van de stad. Het plangebied heeft een omvang van ongeveer 335 hectare en wordt ontwikkeld als dynamisch stadsdorp. Er komen ongeveer 4.200 woningen, waarvan 30% in particulier opdrachtgeverschap. Bestaand bos en talrijke watergangen geven de wijk een ecologisch karakter. Er is veel ruimte voor ondernemerschap aan huis en op de binnenstedelijke bedrijventerreinen. Circa 85 hectare wordt ontwikkeld tot A6-park, met grotere bedrijven en detailhandel.

Bijlage(n)


* facts & figures Wijk voor Initiatieven (pdf .8 Mb)
* Persbericht Ymere (Worddoc 160 kb)