Gemeente Boekel


Eikenprocessierups rukt op in Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant rukt de eikenprocessierups op. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid (GMV) van de GGDâen in Brabant en Zeeland. De rupsen waren in 2009 op meer plaatsen te vinden dan in voorgaande jaren. Daarmee nam ook de overlast voor de omgeving toe. De inspanningen van de afgelopen jaren om de eikenprocessierups tegen te gaan, leverden niet het gewenste resultaat op. De rups is dit jaar alweer gesignaleerd, blijkt uit de gegevens van de Natuurkalender. Bureau GMV verwacht dat mensen en dieren ook de komende maanden weer behoorlijk overlast van de diertjes kunnen hebben.

Uitkomsten onderzoek
Bureau GMV stelde in het najaar van 2009 de gemeenten in Noord-Brabant vragen over de eikenprocessierups en de overlast hiervan voor de gemeente en haar inwoners. Hieruit bleek dat het aantal bomen dat met de eikenprocessierups is besmet, duidelijk was toegenomen vergeleken met 2007. Ongeveer één op de drie gemeenten geeft aan dat meer dan 40% van de eikenbomen in hun gemeente besmet is. Ook de overlast voor de omgeving nam hierdoor de laatste jaren toe. Vooral in het zuidoosten van de provincie. Bureau GMV adviseerde de gemeenten daarom meer en eerder maatregelen te nemen om de overlast dit jaar zoveel mogelijk te beperken.

Contact vermijden
De GGD adviseert om rupsennesten alleen te laten verwijderen door deskundigen. Ga je op pad? Ga dan van tevoren goed na waar besmette bomen staan en vermijd deze zoveel mogelijk. In april en mei ontwikkelt de rups namelijk brandharen. Een rups heeft ongeveer 600.000 brandharen, die verspreid worden in de lucht. Deze kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn jeuk en irritatie van de ogen en bovenste luchtwegen. Bent u in contact gekomen met de brandharen? Niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid goed af met water. Een verzachtende crème met menthol kan verlichting bieden.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op: www.minlnv.nl/eikenprocessierups of www.gezondbrabant.nl. Bel voor informatie over gezondheidsrisicoâs met: Bureau Gezondheid Milieu & Veiligheid van de GGDâen Brabant en Zeeland, via tel. 0900-3 68 68 68 (lokaal tarief). Kijk voor meldingen van de eikenprocessierups op de Natuurkalender: www.Natuurkalender.nl.