Gemeente Stein


Maurice Janssen krijgt opdracht herinneringsteken Stein

Maurice Janssen uit Maasband krijgt de opdracht om een kunstwerk als herinneringsteken te maken voor het afbranden van het winkelcentrum in Stein in oktober vorig jaar. Het gemeentebestuur heeft hiervoor 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Maurice Janssen stuurde een schetsontwerp in van een 3-dimensionale plattegrond van het oude winkelcentrum, Maurice Janssen uitgevoerd in rvs en cortenstaal en aangelicht met rood strijklicht. Stalen profielen doorklieven het winkelhart. Waarschijnlijk wordt dit te zijner tijd in de vloer van het winkelcentrum verwerkt onder een plexiglas plaat zodat het publiek er over heen kan lopen.

15 inzendingen
Beeldende kunstenaars met belangstelling voor deze opdracht komend uit de gemeente Stein of die een relatie hebben met de gemeente konden reageren. Er kwamen vijftien inzendingen binnen. Hierover heeft een begeleidingsgroep met vertegenwoordigers van de Culturele Werkgroep Stein en de Winkeliersvereniging Winkelcentrum zich in twee gespreksrondes gebogen.

Buiten de voorwaarde dat de kunstenaar een duidelijke relatie met de gemeente Stein moest hebben, zijn alle inzendingen getoetst aan tevoren opgestelde criteria. Belangrijke elementen waren daarin onder andere het verband met het thema, originaliteit, toepasbaarheid en uitvoerbaarheid, maar ook de betrokkenheid van en acceptatie door de bevolking. Bij de afwegingen zijn alle voorstellen aan deze criteria getoetst.

Niveau
Algemeen was de conclusie dat de kwalitatieve verschillen erg klein waren en dat ook beeld- en vormtaal van hoog niveau waren. Dit maakte de keuze extra moeilijk. Doorslaggevend was uiteindelijk de herkenbaarheid van het te verwachten kunstwerk voor de gebruikers van het winkelcentrum.
De brand heeft zijn sporen achter gelaten in de lokale samenleving. Uit die samenleving ontving het gemeentebestuur signalen dat er behoefte was deze gebeurtenis te memoreren in de vorm van een herinneringsteken. Een reden voor het gemeentebestuur om 10.000 euro beschikbaar te stellen.
Â