Universiteit Twente

Drie onderzoekers UT ontvangen ECHO-subsidie

11 juni 2010

De UT-onderzoekers Guido Mul, Wim Verboom en Michèl Duits hebben een ECHO-projectsubsidie gekregen van NWO. De subsidie bestaat uit een bedrag van 260.000 euro. Guido Mul gaat onderzoek doen naar fotokatalysatoren. Wim Verboom gaat onderzoek doen naar microreactoren met `borstels' waar katalysatoren aan kunnen binden en Michèl Duits gaat het stromingspatroon van vloeistof in microkanalen onderzoeken.

Drie onderzoekers van de Universiteit Twente hebben onlangs een ECHO-projectsubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gekregen voor hun onderzoek. ECHO-subsidies zijn projectsubsidies van 260.000 euro, bedoeld voor Excellent CHemisch Onderzoek. Deze subsidies bieden de mogelijkheid om nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek van hoge kwaliteit te kunnen uitvoeren. Zo kunnen creatieve risicovolle ideeën worden uitgewerkt, de kiemen worden gevormd voor de onderzoeksthema's van de toekomst en/of wetenschappelijke vernieuwing tot stand worden gebracht.

Bimetallische nanodeeltjes ter promotie van fotokatalysatoren Prof. dr. Guido Mul, leider van de Photocatalytic Synthesis groep (IMPACT), heeft samen met zijn collega prof. dr. Andreas Schmidt-Ott van de TU Delft een ECHO-subsidie verworven om onderzoek te doen naar bimetallische nanodeeltjes. Ze willen deze deeltjes inzetten in combinatie met fotokatalysatoren (oxidische halfgeleiders), om licht geïnduceerde chemische reacties te versnellen. De producten van de chemische reacties kun je bijvoorbeeld gebruiken als grondstof voor nylon of plastics.
Door de nieuwe nanodeeltjes aan te brengen op halfgeleiders, hopen Mul en Schmidt-Ott de katalyse te verbeteren. Doel is niet alleen de reacties te versnellen onder milde condities, zoals kamertemperatuur en atmosferische druk, maar ook om deze specifieker te laten verlopen, waardoor aanzienlijke energiebesparingen ten opzichte van de huidige procesuitvoeringen te verwachten zijn.

Invloed van wandruwheid en deeltjesadhesie op de stroming van suspensies in microkanalen
Dr. Michèl Duits, verbonden aan de Physics of Complex Fluids groep (MESA+/IMPACT) heeft voor de tweede keer in zes jaar tijd een ECHO-projectsubsidie verworven. Hij onderzoekt hoe vloeistoffen die deeltjes bevatten door gesloten microkanalen stromen. Welke invloed heeft de ruwheid van de wand op het stromingspatroon? Dit wil Duits onderzoeken door de wand te manipuleren en verschillende ruwheden aan te brengen.
Hij verwacht onder meer opstoppingen en stagnatie van de vloeistofstroom. Dankzij beter inzicht in het ontstaan hiervan, zijn ook maatregelen te nemen die de doorstroming bevorderen. Een tweede uitdaging in dit onderzoek is om de deeltjes zelf op gecontroleerde wijze aan de wand te laten kleven. Duits wil hiervoor micro-elektrodes gaan inzetten.

Microreactoren met katalysator bevattende coating Dr. Wim Verboom, verbonden aan de Molecular Nanofabrication groep (MESA+), gaat microreactoren ontwikkelen die aan de binnenkant van hun kanalen een speciale coating krijgen met katalysatoren. Daarvoor laat hij aan de wanden van de kanalen borsteltjes groeien waaraan de katalysatoren kunnen hechten. Op deze manier zijn de chemische reacties in de microreactoren te versnellen. Ook zijn de onderzoekers in staat om verschillende typen katalysatoren achter elkaar te plaatsen, waardoor cascadereacties mogelijk zijn. Uiteindelijk kan zo'n reactie gebruikt worden voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medisch interessante verbindingen.