Gemeente Zoetermeer

Laatste stand van zaken Sterigenics

logo Zoetermeer
De gemeente blijft metingen uitvoeren naar de uitstoot van ethyleenoxide via de zogenoemde scrubber door het bedrijf Sterigenics totdat het bedrijf zijn productie daadwerkelijk stil legt. Dit heeft het college van B&W besloten op advies van Tauw, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau en DCMR, de milieudienst Rijnmond. De meetapparatuur wordt regelmatig uitgelezen.

Sterigenics is zelf verplicht om de uitstoot van de incinerator te meten. In het eerste kwartaal van 2010 is dit niet gebeurd. De gemeente heeft Sterigenics inmiddels op deze verplichting gewezen en controleert of het bedrijf zich hieraan houdt. Sterigenics voldoet wat betreft de incinerator momenteel aan de vergunningsnorm.

Voor de maand februari staat nog een dwangsom van EUR 15.000,- open voor een overschrijding van de norm. Sterigenics heeft bezwaar aangetekend tegen dit besluit. Om zeker te weten dat het onderzoeksbureau een juiste berekeningsmethode heeft gebruikt heeft de gemeente Zoetermeer een aantal aanvullende onderzoeken laten uitvoeren. Inmiddels is gebleken dat de juiste berekening is uitgevoerd. Sterigenics heeft nu de tijd om met een inhoudelijke reactie hun bezwaar te onderbouwen. Het bezwaarschrift daarop wordt behandeld door de commissie bezwaar en beroepsschriften van de gemeente Zoetermeer.

De commissie bezwaar- en beroepsschriften heeft donderdagavond 10 juni de bezwaarschriften tegen de bouwvergunning behandeld. Hierbij kwam naar voren dat uit metingen door de gemeente blijkt dat de hoogte van de scrubber (de hoge afvoerpijp) 1,3 meter hoger is dan in de bouwvergunningsaanvraag staat vermeld. De hoogte van de pijp past wel in het huidige bestemmingsplan waar geen beperking voor de hoogte van deze pijp is opgenomen.

De commissie neemt alle bezwaren mee en komt binnen enkele weken met een advies aan het college. Dan zal duidelijk worden of degenen die de bezwaren hebben ingediend ook volgens de commissie belanghebbend zijn en of de door de belanghebbenden ingebrachte bezwaren gegrond zijn. Het college neemt uiteindelijk een besluit over het advies van de commissie.

Vrijdag 25 juni presenteert de onderzoekscommissie onder leiding van Frank de Grave haar eindrapport aan de gemeenteraad. Dinsdag 29 juni praat de commissie Samenleving hierover en donderdag 1 juli vindt een debat plaats in de gemeenteraad om tot een politiek oordeel te komen.

Meer informatie

* www.zoetermeer.nl/sterigenics