Stadsdeel Amsterdam-Noord

Braziliaans droomspel in De Kleine Wereld

11 juni 2010

Afgelopen week organiseerde Fairground in samenwerking met Oxfam Novib en Elos de Oasis Game in De Kleine Wereld, een buurt in Nieuwendam-Noord/West. Met het van oorsprong Braziliaanse spel kregen de buurtbewoners de kans om spelenderwijs hun droom voor de wijk te realiseren.

Tien Nederlandse vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in ruimtelijke ordening, waren in februari 2010 een week lang te gast in de Braziliaanse stad Santos om de spelregels van deze succesvolle Oasis Game te leren. Nu helpen zij met Braziliaanse studenten en vrijwilligers uit Duitsland, Zweden en Nieuw-Zeeland om voor het eerst het spel in Nederland uit te voeren. De Kleine Wereld in Amsterdam-Noord was de gelukkige buurt die op zoek ging naar nieuwe ideeën waarmee bewoners zelf hun buurt kunnen verbeteren.

Volgens Willem Paquay, wethouder Wijkaanpak, een unieke ervaring: "Het is prachtig om te zien hoe bewoners op eigen kracht, met spullen die ze zelf in kunnen zetten, hun droom zien uit komen. Alles wordt hier uit de kast gehaald om het onmogelijke mogelijk te maken."

Willem Paquay kijkt verheugd naar de eigen gemaakte maquettes van de Oasis Game.

Zaterdag 5 juni trokken de vrijwilligers De Kleine Wereld in om de wijk en zijn bewoners te leren kennen. Iedereen werd uitgenodigd om mee te doen. Door middel van workshops bedachten mensen in teams wat zij graag anders of verbeterd willen hebben in hun buurt.

Donderdagavond 11 juni kwamen jong en oud bijeen in de gymzaal van basisschool De Piramide om alle dromen en ideeën te vertalen naar concrete ontwerpen. Ouders en kinderen maakten met eigen materiaal, zoals lego, klei en papier zelf maquettes om te laten zien hoe zij hun idee willen realiseren.

In het weekend 12 juni gaat Fairground met de bewoners aan de slag om de dromen voor hun wijk uit te voeren. Leerlingen van de Piramideschool toveren een saaie tunnel om tot `natuurtunnel'. In plaats van graffiti lijkt het alsof men door een bos loopt. Het plantsoen tegenover de moskee wordt een `schommelparadijs' met kriskras schommels over het plein. Ook wordt er een `jungle-eiland' gemaakt om de bestaande speeltuin wat avontuurlijker te maken. De rolluiken van de groenteman en snackbar krijgen een schildering, zodat de buurt er iets vrolijker uit ziet.