Gemeente Valkenswaard

samenwerking

A-2 gemeenten: verregaande samenwerking

De colleges van de vier gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben ingestemd met uitbreiding van de bestaande samenwerking met ondersteunende diensten (backoffice) en nader te bepalen aspecten van uitvoerend beleid. In de Position Paper is de koers van de toekomstige samenwerking beschreven.

Afgesproken is, dat de toekomstige A2 samenwerking in de komende maanden wordt uitgewerkt in een concreet raadsvoorstel, waarover de vier gemeenteraden na de zomer het definitieve besluit zullen moeten nemen.

De noodzaak van samenwerking wordt ingegeven door actuele ontwikkelingen als verdergaande decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten, financiële taakstellingen en de landelijke tendens bij het Rijk tot schaalvergroting in gemeenteland. De vier A2 gemeenten willen door de samenwerking te zoeken de zelfstandigheid, de bestuurskracht en de lokale identiteit van de gemeenten behouden.

Randvoorwaarden

De vier A2 gemeenten hebben randvoorwaarden gesteld aan de toekomstige samenwerking:

* de lokale identiteit en zelfstandigheid van de betrokken gemeenten staat voorop;

* de samenwerking versterkt de bestuurskracht van de afzonderlijke gemeenten;

* de mogelijkheid om eigen beleidskeuzen te kunnen maken blijft behouden;

* er is minimale bestuurlijke en ambtelijke drukte;
* de samenwerking is met name gericht op de doelen continuïteit, kwaliteit en efficiency;

* het samenwerkingsmodel moet voldoen aan de voorwaarden van een netwerkorganisatie;

* er is één sturingsfilosofie en er zijn vooraf SMART-geformuleerde doelstellingen.

Planning

Als streefdatum voor de realisatie van de nieuwe samenwerkingsvorm wordt uitgegaan van 2012. Naar verwachting zal in de eerste twee jaar (2012 - 2014) de samenwerking op onderdelen al voordelen opleveren voor de afzonderlijke gemeenten. Als richtlijn wordt door de stuurgroep gesteld dat in vijf jaar (2017) de investeringen voor de realisatie van de nieuwe samenwerking zijn terug verdiend. Daarnaast is in 2017 de kwetsbaarheid met minimaal de helft verminderd en de kwaliteit is zodanig verbeterd dat de gemeenten aan de eisen kan voldoen, die het rijk aan gemeenten stelt. Vanaf 2017 wordt ingezet op een substantiële structurele bezuiniging op de huidige bedrijfsvoeringkosten van de verschillende gemeenten.