Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Klein negatief financieel resultaat 2009: verdere ingrepen nodig (persbericht 036, 2010)

Oorzaak budgetoverheveling naar 2010
De invloed van de economische crisis doet zich ook gelden in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Er wordt rekening gehouden met serieuze begrotingstekorten in de komende 4 jaren. Maatregelen zijn daarom noodzakelijk om de toekomstige gemeentelijke begrotingen gezond te houden. Die maatregelen worden genomen in het huidige coalitieakkoord. Het resultaat daarvan wordt verwerkt in de komende begroting en meerjarenramingen. Het jaar 2009 werd afgesloten met een klein tekort van ongeveer ⬠243.000. Dit tekort ontstaat met name door de voorgestelde overheveling van ⬠666.000 naar het begrotingsjaar 2010 vanwege nog niet uitgevoerde werkzaamheden. In dat geval is er een licht positief resultaat over 2009 van bijna ⬠425.000.

Bouwprojecten vertragen en de werkgelegenheid staat onder druk. Het is ook duidelijk dat het Rijk minder geld aan de gemeenten zal gaan uitkeren. Hoe groot de rijksbezuinigingen de komende jaren worden is nog niet duidelijk. In het coalitieakkoord en de collegerapportage 2010, die het college van B&W op 4 juni heeft aangeboden aan de gemeenteraad staat hoe de gemeente Hoogezand-Sappemeer zich voorbereid op de gevolgen hiervan. De collegerapportage en de jaarrekening 2009 worden op 21 juni besproken in een opiniërende en op 28 juni 2010 in een besluitvormende raadsvergadering.Â
Â

De belangrijkste oorzaken voor de verslechterde financiële positie zijn de stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden, een lagere uitkering van het Rijk en lagere inkomsten uit bouwleges. Geld voor nieuwe ontwikkelingen is slechts beperkt beschikbaar. Het uitgangspunt is om bestaande plannen uit te voeren. Het coalitieakkoord voorziet in extra aandacht voor Gorecht-West, stadswachten, duurzaamheid, het Multifunctioneel Centrum Westerbroek en de gebiedsontwikkeling Martenshoek. Het college vindt het nu niet opportuun om de incidentele vrije beleidsruimte voor de komende jaren in te vullen.

Â

Tekort jaarrekening 2009

De gemeente Hoogezand-Sappemeer sluit 2009 af met een klein tekort van ⬠243.000. Het college stelt de raad voor dit tekort te dekken uit de algemene reserve. Er is sprake van enkele eenmalige meevallers en het feit dat een aantal werkzaamheden nog niet zijn uitgevoerd.Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de voor de uitvoering van deze werkzaamheden in 2010 benodigde budgetten (⬠666.000) over te hevelen. Hierdoor is het resultaat over 2009 feitelijk licht positief (bijna ⬠425.000). Het grootste voordeel in 2009 (incidenteel) ontstaat door de afkoop BWS (Besluit woninggebonden subsidies)/liquidatie RCG (Regio Centraal Groningen, ⬠760.000). De grootste tegenvallers zijn: de hogere kapitaallasten dan verwacht (⬠400.000), een lager BTW-voordeel rioleringen (⬠363.000), en hogere lasten WMO (⬠287.000).

Â

Highlights realisatie 2009

De totale uitgaven van onze gemeente bedroegen in 2009 ⬠137 miljoen.

Â

Huisverbod

Medio 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod ingevoerd die het de burgemeester mogelijk maakt daders van huiselijk geweld een tijd verplicht buiten het gezin en hun woning te houden, een soort afkoelingsperiode. In 2009 zijn er 7 huisverboden opgelegd.

Â

VaarÂverÂbinding Zuidlaardermeer - Oost-Groninger vaarcircuit

Het deel van de vaarverbinding Zuidlaardermeer â Oost-Groninger vaarcircuit tussen Veendam en Kiel-Windeweer, is op 8 mei 2009 feestelijk opengesteld voor de recreatievaart.

Â

Netwerkactiviteiten /bijeenkomsten

Er is een netwerkbijeenkomst met onder andere het Japanse bedrijfsleven op 27 maart 2009 geweest. Op 9 oktober 2009 is een ronde-tafel bijeenkomst georganiseerd, waar de ambassadeur van Litouwen, de heer Verba, en een aantal captains of industry bij aanwezig waren. Op 12 oktober 2009 is er een interactieve bijeenkomst georganiseerd waarvoor belanghebbenden en deskundigen âuit organisaties en het bedrijfsleven- binnen en buiten de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn uitgenodigd om input te geven voor het economisch beleidsplan.

Â

Peuterspeelzaalwerk

De deelname aan peuterspeelzaalwerk bedroeg in 2009 gemiddeld 55 %, in de aandachtswijken. In Gorecht is de stijging van 63 % deelname aan peuterspeelzaalwerk in 2008 naar 74 % in 2009 opvallend. Waarschijnlijk speelt de intensieve werving van de GGD hier in het kader van de voorschool en Kinderen tellen mee een rol.

Â

Onderwijsachterstanden

Het project Voorschool Gorecht, waarbij peuters in totaal vier dagdelen peuterspeelzaalwerk volgen, is een groot succes. Op dit moment maken 42 peuters hier gebruik van.

Â

BOS-impuls

Met name de Sportpas, een sportkennismakingscursus voor de leerlingen van de groepen 4 tot en met 7 in het basisonderwijs, is zeer populair en kent sinds de start van het project een groeiend aantal deelnemers, van circa 600 naar 1173 in 2009. Ook in 2009 is het Gorechtpark als doepark meer onder de aandacht van de inwoners gebracht door de organisatie van âDe dag van het parkâ Dit is inmiddels een jaarlijks terugkerend zeer succesvol sportief evenement met een aanbod van tal van aansprekende beweegactiviteiten. Er deden ook dit jaar een groot aantal deelnemers mee, met name jeugd.

Â

Hulpverlening

De gemeente wil mensen, die een huurschuld hebben opgebouwd en voor wie een huisuitzetting dreigt een tweede kans bieden. Hiermee moet het aantal huisuitzettingen door de corporaties tot een miniÂmum beperkt blijven. De behoefte aan deze voorziening blijkt groter dan verwacht. Voorjaar 2009 zijn er 95 traÂjecten geactiveerd, 55 meer dan voorzien.

Â

Ouderenbonden

Het POSO, het samenwerkingsverband van de plaatselijke afdelingen van de ouderenbonden, heeft ook in 2009 onder andere voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd om ouderen zo goed mogelijk te kunnen laten participeren in de samenleving.

Â

Stimuleringsregeling

In 2009 zijn in het kader van de 1e en 2e tranche Stimuleringsregeling woningbouwprojecten van VROM subsidiemiddelen verworven voor de projecten Vosholen en Pleiaden. Met name voor het project Pleiaden was dit een belangrijke steun in de rug om het project alsnog in 2009 te laten starten. Dat was ook voorwaarde van de subsidie.

Â

Woningbouw

Het jaar 2009 is ook in de woningbouw gekenmerkt door de economische crisis en de daarbij horende negatieve ontwikkelingen op de woningmarkt. Desondanks is 2009 voor de woningbouwproductie een goed jaar geweest. In 2009 was de nieuwbouwproductie 252 woningen.

Â