Wageningen Universiteit en Researchcentrum

11 jun 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: N

Het verenigde bedrijfsleven dat wereldwijd actief is in de biologische bestrijding heeft aan prof. Joop van Lenteren van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, voor de eerste maal een oeuvreprijs uitgereikt. Van Lenteren ontvangt de eervolle 'Lifetime Achievement Award' voor zijn niet aflatende inzet voor het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor biologische bestrijding, de promotie ervan en het vergroten van de toepassingskansen in de land- en tuinbouw. De prijs, een beeldje 'met groot symbolisme' werd op 9 juni uitgereikt door Karel Bolckmans, directeur Global research and production bij Koppert BV.

In de laudatio over de toekenning van de 'Lifetime Achievement Award' aan prof. Van Lenteren roemde Bolckmans de kwaliteiten van de Wageningse hoogleraar als wetenschapper met een vèrdragende visie, en als ambassadeur van de biologische bestrijding. Van Lenteren verwoordt zijn kritiek op chemische bestrijding van plagen die tot veel nieuwe problemen leidt via duidelijke taal en betitelt chemische bestrijdingsmiddelen als vergif. Hij wijst op de ernstige gevolgen voor o.a. biodiversiteit en menselijke gezondheid van dit vergif. Biologische bestrijding heeft bewezen een goedkoper, duurzamer, milieuveiliger en gezonder alternatief te zijn. Bolckmans wees erop dat Van Lenteren in zijn queeste naar een vergroting van duurzame plaagbeheersing ook de producenten van biologische bestrijders niet ontzag. Hij toonde hen de richting waarin het bedrijfsleven zou moeten bewegen om voet aan de grond te krijgen in een markt waarin de pesticidenindustrie leidend is. Deze visie werd hem aanvankelijk, veelal vanwege concurrentieoverwegingen, niet in dank afgenomen, maar naderhand beoordeeld als bijzonder waardevol voor de sector. Bolckmans noemt Van Lenteren dan ook een 'virtuele directeur' van de biologische bestrijdingsindustrie.

Ook ontvangt Joop van Lenteren de prijs voor zijn kwaliteiten als docent. Hij begeleidde en inspireerde een nieuwe generatie van onderzoekers in de biologische bestrijding. Zijn kritiek was vaak direct en niet mals, maar steeds oprecht en opbouwend. Als verbinding tussen diverse partijen in de wereld van de biologische bestrijding tenslotte, speelde Joop van Lenteren een sleutelrol die de milieuvriendelijke manier van landbouw een ferme duw in de rug heeft gegeven. Van Lenteren betoogde na afloop van de uitreiking dat voor het eerst in 60 jaar er nu meer biologische bestrijdingsopties zijn dan chemische bestrijdingsmiddelen en hij voorspelde dat over enkele tientallen jaren verreweg de meeste plaagbestrijding duurzaam zal zijn met nog slechts een kleine rol voor pesticiden.

Bolckmans vertegenwoordigde de volgende organisaties:
- IBMA, âInternational Biological Control Associationâ, de organisatie van Europese producenten van nuttige insecten en mijten;
- ANBP, âAssociation of Natural Biocontrol Productsâ, de organisatie van Noord-Amerikaanse producenten (USA, Canada, Mexico);
- ABC, âAustralasian Biocontrol Companiesâ (Australia and New Zealand);

- ABC Bio, âAssociaçào Brasileira das Empresas de Controle Biológicoâ, de organisatie van Braziliaans producenten van nuttige insecten em mijten.