Politie Groningen

Help! Mijn fiets is gestolen

Provincie Groningen , 11-06-2010 o De afgelopen maanden constateert de Regiopolitie Groningen een stijging van fietsendiefstal. Het aantal diefstallen is aanzienlijk gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.

Blanco sleutel

Waarom wordt de stad Groningen geteisterd door de grote hoeveelheid fietsdiefstallen van met name nieuwere modellen dames- en herenfietsen? Het antwoordt is vermoedelijk dat veel diefstallen worden gepleegd met behulp van een blanco sleutel, een zogenaamde loper.

Axa sloten

De politie heeft afgelopen maanden een aantal minderjarige verdachten aangehouden voor het plegen van fietsendiefstal. Zij waren dan vaak in het bezit van een dergelijke sleutel. Met deze sleutel worden bepaalde type hoefijzersloten van het merk Axa in een handomdraai geopend. Deze sloten zitten vaak op de A-merk fietsen.

Van 1998 tot 2005 zijn er paar miljoen Axa sloten van het type SL 7 en 9 verkocht. Het merk Axa is tenslotte een prima merk. Maar je kunt veel van deze SL 7 en 9-sloten zonder enig probleem openmaken met een moedersleutel. Deze sleutels circuleren momenteel veel op middelbare scholen in de Stad Groningen.

Advies

De politie adviseert dan ook alle fietsenbezitters om hun fiets altijd met een extra slot te beveiligen. Bij voorkeur een kabel of kettingslot waarmee deze vastgezet kan worden aan een vaststaand object.

Aanspreekpunt

De Regiopolitie Groningen heeft inmiddels op iedere basiseenheid in Groningen/Haren een aanspreekpunt. U kunt bij hem/haar terecht voor vragen en advies om gezamenlijk fietsdiefstallen te bestrijden en om fietsendieven en - helers op te sporen en te bestrijden.

Doe altijd aangifte

Fietsendiefstal levert bij gedupeerden veel ergernis op. Bovendien is er voor gedupeerden een financiële schadepost. Om een juist beeld te krijgen, is het belangrijk dat gedupeerden altijd aangifte doen bij de politie. Aan de hand van aangiftes kan de politie bepalen waar zich eventuele problemen voordoen. En daarop bijvoorbeeld extra inzet plegen. Aangifte doen van fietsendiefstal (zonder verdachte) kan viawww.politie.nl/aangifte.

axa slot sl9

axa slot sl7