Gemeente Breda

Handhavingsdag Breda: 86% van vrachtwagens voldoet aan eisen milieuzone

Op donderdag 10 juni 2010 vond in vier Brabantse steden, Eindhoven, Tilburg, âs-Hertogenbosch en Breda, een âhandhavingsdag milieuzoneringâ plaats.

In Breda zijn 71 vrachtautoâs gecontroleerd waarvan er 61 (86%) voldeden aan de toelatingseisen van de milieuzone. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar toen 77% aan de eisen voldeed. De handhavingsdag is een extra actie naast de controles die dagelijks plaatsvinden. Het doel van de dag is om vrachtautochauffeurs en burgers op een positieve manier te wijzen op de milieuzone en de handhaving die daar plaatsvindt.

Wethouder Wilbert Willems: âIk ben blij dat steeds meer vrachtwagens blijken te voldoen aan de eisen van de milieuzone. We zitten in Breda met die 86% precies op de gemiddelde naleving in de vier Brabantse steden. Uiteraard gaan we kijken hoe dat percentage nog verder omhoog kan.â

De milieuzone in Breda werd drie jaar geleden ingesteld. Vrachtautoâs die te veel vervuilen worden geweerd uit het deel van de stad waar de milieuzone van kracht is. In het centrum van Breda mogen sindsdien alleen nog schone vrachtautoâs rijden. De mogelijkheid om de milieuzone ook te laten gelden voor bestelwagens is nog in onderzoek.

Uit de landelijke evaluatie 2009, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM en het Agentschap NL is gebleken dat een effectieve handhaving van de milieuzones noodzakelijk is om een beter milieurendement te halen. Om de controle op de toelatingseisen van de milieuzone te benadrukken is ook dit jaar weer gekozen voor een breed opgezette handhavingsactie. Gelet op de omvang van de controles gaat het daarbij om een steekproef. De reguliere controles die dagelijks in de milieuzone plaatsvinden onderschrijven de conclusie dat de naleving de laatste tijd verbetert.

In Breda hebben zes medewerkers van de afdeling Stadstoezicht intensief gecontroleerd of vrachtautoâs in de milieuzone voldeden aan de gestelde toelatingseisen. De controles vonden plaats binnen de singels aan de Claudius Prinsenlaan en aan de Markendaalseweg tussen 08.00 en 12.00 uur âs ochtends. Dat is de tijd wanneer de meeste vrachtautoâs goederen afleveren in het stadscentrum. Ook werd gecontroleerd in het overige deel van de milieuzone.

De controles kwamen voor veel chauffeurs als een verrassing. Bestuurders van vrachtautoâs die aan de toelatingeisen voldeden hebben een groen vaantje ontvangen met de tekst âMilieuzone Brabantse Steden; de mijne is schoner!â. Chauffeurs die niet aan de eisen voldeden of geen ontheffing hadden kregen een boete van ⬠160,-. Veel vrachtautochauffeurs die een groen vaantje in ontvangst hebben mogen nemen reageerden hier erg positief op.

Breda, 11 juni 2010