Openbaar Ministerie

Onderzoek in en rond woning in Koekange in zaak Willeke Dost afgerond

11 juni 2010 - Arrondissementsparket Assen

Op 7 juni 2010 is een grootschalig sporenonderzoek gestart in en rondom een woning in Koekange. Het betreft de woning waar Willeke Dost verbleef tot aan de nacht van 14 op 15 januari 1992. Sinds die nacht is er niets meer van haar vernomen.

In de loop van vanavond wordt het onderzoek in en rondom de woning afgerond. Het onderzoek heeft langer geduurd dan in eerste instantie verwacht. Vandaag hebben de laatste afrondende werkzaamheden plaatsgevonden. Die hebben onder meer bestaan uit het zeven van een hoeveelheid grond met een elektrische zeefmachine van het NFI. De afgelopen week is daarnaast onderzoek verricht door middel van een grondradar. Ook is er gebruik gemaakt van honden. Op een aantal plaatsen is gegraven. Bij het onderzoek heeft het team zich laten adviseren door een forensisch archeoloog van het NFI.

Bij het onderzoek zijn geen menselijke resten aangetroffen. Bij de doorzoeking van de woning is een aantal goederen in beslag genomen waaraan nog nader onderzoek plaats zal vinden. Het is niet geheel uitgesloten dat op andere plaatsen nog gezocht gaat worden. Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, is nog niet bekend.

Het onderzoek in en rondom de woning heeft plaats kunnen vinden door enorme inzet van een groot aantal politiemensen en medewerkers van het NFI. In totaal zijn de afgelopen week zo'n 40 mensen dagelijks langdurig aan het werk geweest om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen. De onderzoekslocatie is daarnaast sinds maandag 7 juni 2010 dag en nacht bewaakt geweest.

In en rond de woning zijn de sporen van het onderzoek goed zichtbaar. In overleg met de bewoonster zal alles door een aannemer zoveel mogelijk in originele staat worden teruggebracht.

Het strafrechtelijk onderzoek gaat nog volop door. De verdachten zijn gisteren in bewaring gesteld voor de duur van acht dagen. Zij zullen de komende dagen nog verder worden verhoord.