TenneT


Integratie van windenergie op de Noordzee

11-06-2010 transpower bouwt een derde sterke offshore netwerkverbinding. Het tekenen van het contract met het consortium van Siemens Energy en Prysmian Powerlink is het startsignaal voor het derde innovatieve project in zijn soort. De gelijkstroomverbinding 'BorWin2' met een capaciteit van 800 Megawatt (MW) verbindt de windparken Global Tech 1 and Veja Mate met het hoogspanningsnetwerk op het vasteland. De totale kosten voor BorWin2 bedragen in totaal 800 miljoen euro.

"Met BorWin2 leveren we wederom een bijdrage aan de duurzame energie voorraad van Europa", zegt Dr. Christof Schulte, lid van de transpower board en verantwoordelijk voor de portefeuille offshore. Naar verwachting is de netwerkverbinding gereed in het voorjaar van 2013.

Elk windpark is verbonden met een converter platform op zee. Hier wordt de wisselstroom die wordt opgewekt door de windparken omgevormd tot gelijkstroom en, via een gelijkstroomkabel door zee en over land, 200 km getransporteerd naar het hoogspanningsstation Diele, vlakbij Papenburg. Hier wordt de gelijkstroom weer omgevormd tot wisselstroom en ingevoed op hoogspanningsnetwerk.

Diele was ook al het verbindingsstation voor de eerste offshore gelijkstroom verbinding. Het 400 MW-project 'BorWin1' was gereed in 2009 en kostte 400 miljoen euro. De 200 kilometer lange kabel is wereldwijd de langste gelijkstroomverbinding voor een offshore windpark. Volgens de eigenaar van het windpark worden de energieplannen die BorWin1 gaat ontsluiten dit jaar gebouwd.

Eerder bouwde transpower de offshore verbinding alpha ventus als een enkelvoudige verbinding met wisselstroom. Transpower investeerde bijna 90 miljoen euro in de verbinding die in 26 maanden gereed was. Het windpark alpha ventus is inmiddels in gebruik.