D66

vrijdag 11 juni 2010

Brief aan koningin Beatrix

D66-leider Alexander Pechtold heeft het advies van zijn Tweede Kamerfractie overgebracht aan koningin Beatrix. Pechtold sprak met de koningin op Paleis Noordeinde in Den Haag. Pechtold: "Mede vanwege de economische crisis, zullen hervormingen noodzakelijk zijn. Een daadkrachtig kabinet zal vanuit een gedeelde toekomstvisie die hervormingen moeten realiseren. Een kabinet dat op een gezaghebbende manier parlement en samenleving meeneemt in zijn visie en keuzes. Een kabinet van paarse signatuur, waarvan D66 deel uitmaakt, zou die doorbraken kunnen bewerkstelligen. Echter, gezien de verkiezingsuitslag ligt het voor de hand eerst de mogelijkheid van een kabinet met VVD en PVV te onderzoeken."

De volledige brief:

Den Haag, 11 juni 2010

Majesteit,

De D66-fractie heeft vastgesteld dat de uitslag van de verkiezingen de vorming van een stabiel en hervormingsgezind kabinet moeilijk maakt.

Zoals het er nu naar uitziet wordt de VVD de grootste partij en de PVV de grootste winnaar. De D66-fractie is meer dan verdrievoudigd.

Mede vanwege de economische crisis, zullen hervormingen noodzakelijk zijn. Een daadkrachtig kabinet zal vanuit een gedeelde toekomstvisie die hervormingen moeten realiseren. Een kabinet dat op een gezaghebbende manier parlement en samenleving meeneemt in zijn visie en keuzes. Voor mijn fractie is essentieel dat er doorbraken komen in onderwijs en innovatie, de woningmarkt, de arbeidsmarkt, duurzaamheid en de bestuurlijke inrichting van ons land. Een kabinet van paarse signatuur, waarvan D66 deel uitmaakt, zou die doorbraken kunnen bewerkstelligen.

Echter, gezien de verkiezingsuitslag ligt het voor de hand eerst de mogelijkheid van een kabinet met VVD en PVV te onderzoeken. Dit moet voortvarend gebeuren. Wij adviseren u daartoe een informateur van VVD-huize te benoemen. Toetspunten voor de informateur zijn onder andere hervormingbereidheid, slagkracht, stabiliteit en voldoende vertrouwen in een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Het verslag van de informateur kan de basis zijn voor een debat in de Tweede Kamer over de volgende fase van de formatie.

Met gevoelens van hoge achting,

Alexander Pechtold