Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nederland: duidelijkheid en openheid over financiering klimaatacties ontwikkelingslanden

11-06-2010

Er moet meer duidelijkheid komen over de korte termijnfinanciering van het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Minister Huizinga van VROM heeft tijdens de Milieuraad van 11 juni haar collega-milieuministers opgeroepen om daarover meer duidelijkheid te verschaffen.

Veel landen vinden die transparantie belangrijk en cruciaal voor de klimaatonderhandelingen. Nederland heeft daarom het initiatief genomen om een website te lanceren waarop donoren kunnen aangeven hoeveel, aan welke landen en aan welke projecten zij geld geven.

Nederland vindt het belangrijk dat ontwikkelde landen hun beloften voor financiële steun aan ontwikkelingslanden waarmaken en hun bijdragen transparant maken. "Europa moet laten zien dat wij onze beloften nakomen. Dat is essentieel voor het vertrouwen van ontwikkelingslanden in de EU en voor een goed verloop van de internationale klimaatonderhandelingen", aldus minister Huizinga.

Met het initiatief van de site wil Nederland meer duidelijkheid geven over de miljarden steun voor ontwikkelingslanden die rijke landen in Kopenhagen hebben toegezegd. Daar beloofden de ontwikkelde landen om 30 miljard dollar in de periode 2010-2012 bij te dragen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering. De Europese Unie heeft voor dezelfde periode 7,2 miljard euro toegezegd. Nederland draagt 310 miljoen euro bij voor klimaatacties in ontwikkelingslanden.