Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Huizinga accepteert hout met PEFC-certificaat voor duurzaam inkopen

11-06-2010

Minister Huizinga van VROM heeft besloten hout met een PEFC-certificaat te accepteren als duurzaam geproduceerd hout in het inkoopbeleid van de overheid. Het overgrote aandeel PEFC-hout op de Nederlandse markt voldeed al aan de Nederlandse inkoopcriteria, maar MTCS-gecertificeerd hout, dat onderdeel is van de PEFC-koepel, kan vooralsnog niet als duurzaam hout worden ingekocht.

De bewindsvrouw zal eerst de afronding door de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) van de bezwaarprocedure tegen de toetsingsuitslag van het MTCS (Malaysian Timber Certification Scheme) afwachten. Daarna volgt pas een besluit over de acceptatie ervan als duurzaam hout in het inkoopbeleid. MTCS-gecertificeerd hout kan wel als legaal hout worden ingekocht.

Toetsing

De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) had van het ministerie van VROM opdracht gekregen om het koepelsysteem PEFC internationaal (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) te toetsen aan de Nederlandse inkoopcriteria voor hout.

Volgens TPAC voldoet PEFC Internationaal aan deze criteria voor wat betreft de Nederlandse markt. TPAC heeft al eerder individuele PEFC-landensystemen getoetst die van belang zijn voor de Nederlandse markt, namelijk PEFC Finland, Zweden, Duitsland, België en Oostenrijk.

Deze PEFC-landensystemen voldoen aan de Nederlandse inkoopcriteria voor hout en leveren samen ongeveer 90% van het PEFC hout dat op de Nederlandse markt wordt aangeboden. Vanaf nu kan, met uitzondering van het Maleisische MTCS-hout, al het hout met een PEFC-certificaat als duurzaam hout worden ingekocht.
Links