Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


11 juni 2010

---

Stedemaagd terug op haar plaats

11 juni 2010
De Stedemaagd zit weer op haar oude stek, hoog op haar sokkel bij de ingang van het Vondelpark aan de Stadhouderskade.

De replica van de Stedemaagd is vandaag op haar sokkel geplaatst bij de ingang van het Vondelpark aan de Stadhouderskade. Het 3.200 kg. wegende beeld is onder begeleiding van beeldhouwer Ton Mooy met een kraanwagen op haar plaats gehesen.

foto stedemaagd (fotograaf Alien Zwart)

Het oorspronkelijke beeld is vanwege het gebruikte zandsteen sterk verweerd en beschadigd. Het was te slecht om nog verder te repareren. Daarom werd besloten het beeld na te laten maken door een restauratiebeeldhouwer. Ton Mooy is hiervoor uitgekozen. Aan de hand van oude foto's en historisch onderzoek heeft hij gestreefd naar een zo zuiver mogelijke weergave van de originele Stedemaagd. Hierbij terzijde gestaan door adviseurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

foto stedemaagd (fotograaf Alien Zwart)
Zo was het gezicht van de `oude' Maagd uitdrukkingsloos geworden doordat het ooit was vervangen. De beeldhouwer heeft daarom eerst geprobeerd het oorspronkelijke gezicht in gips te `vangen'. Net zo lang tot zij haar sluikse uitdrukking terug had, een kwestie van millimeters!.

Het type zandsteen waarvan het beeld nu is gemaakt, is beter bestand is tegen weer en wind. Na lang zoeken is in een Duitse groeve een steen gevonden die groot genoeg was om dit grote beeld in z'n geheel uit te hakken: een blok Bentheimer zandsteen van 2,65 meter hoog, 1,55 meter breed en 1.30 meter dik.

foto stedemaagd (fotograaf Alien Zwart)

Verpersoonlijking van Amsterdam

In 1883 is de Stedemaagd geplaatst ter ere van de wereldtentoonstelling op het Museumplein. De Stedemaagd is de verpersoonlijking van Amsterdam. Zij zit op een zetel bij de ingang van het Vondelpark aan de Stadhouderskade. In haar linkerhand heeft zij een schild met het wapen van Amsterdam, met haar rechterhand nodigt zij bezoekers uit het Vondelpark in te gaan. In overleg met het Amsterdams Historisch Museum zoekt het stadsdeel voor de `oude' Stedemaagd een nieuwe bestemming.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Junior Chambre International Amsterdam (voormalige Junior Kamer) hebben bijgedragen aan de realisering van de replica van de Stedemaagd.
---