Gemeente Bergambacht


Zienswijze Bergambacht op herindelingsontwerp Provincie: compenseer negatieve financiële gevolgen van herindeling
---

Bergambacht, 11 juni 2010

Bergambacht stelt met name als randvoorwaarde voor een herindeling, dat de Provincie en/of het Rijk de financiële gevolgen van een herindeling moeten wegnemen. De financiële toekomst van de nieuw te vormen Krimpenerwaardgemeente is uiterst zorgelijk. Er wordt een jaarlijks tekort verwacht van ten minste 6 miljoen euro.

Dit begrotingstekort waar een nieuw te vormen gemeente mee wordt geconfronteerd (los van de toekomstige gevolgen van de rijksbezuinigingen en tekorten die de gemeenten nu al hebben) betekent een welhaast onmogelijke opgave voor de nieuwe gemeente om een sluitende begroting te krijgen. De geraamde OZB-opbrengst van de nieuwe gemeente is ongeveer 8 miljoen euro per jaar en zou in dat geval bijna moeten verdubbelen. Tot nu toe heeft de provincie aangegeven dat ze dit tekort niet zullen compenseren.

Daarnaast staan er investeringen gepland in de nabije toekomst ter verbetering van de leefbaarheid in de kernen. Tal van infrastructurele projecten staan gepland voor de komende jaren, waaronder een voet- fietsgangerstunnel onder de N210, een landbouwweg langs de N207 en rotondes ter verbetering van de verkeersveiligheid. Een belangrijk deel voor deze investeringen ligt bij de gemeente op de plank, terwijl ook de provincie hierin een verantwoordelijkheid heeft. Van de provincie wordt hiervoor dan ook een (financiële) bijdrage gevraagd.

Groot draagvlak bevolking voor zienswijze

Zeker 80 inwoners van de gemeente Bergambacht kwamen op 8 juni naar Zalencentrum de Waard om de door het college, in opdracht van de raad, opgestelde (concept)zienswijze te bespreken. Met deze concept zienswijze wil Bergambacht reageren op het herindelingsontwerp van de provincie, waarin wordt voorgesteld de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist samen te voegen tot één nieuwe gemeente. De gemeenteraad had haar inwoners hiervoor uitgenodigd, zo kon iedereen zijn of haar mening geven over de herindeling. De gepresenteerde zienswijze viel in goede aarde. De aanwezige inwoners kunnen zich vinden in de argumenten uit de zienswijze. De financiële zorg wordt gedeeld door de bevolking.

De opgestelde zienswijze wordt dinsdag 15 juni a.s. besproken in de Integrale Raadscommissie en op 22 juni in de Raad. Onderdeel van deze zienswijze is een unaniem standpunt van de gezamenlijke colleges van B&W van de K5-gemeenten over de financiële toekomst van de nieuwe gemeente. De vijf colleges van B&W zijn het erover eens dat een herindeling zonder dat daar een redelijke financiële compensatie tegenover staat niet in het belang is van het gebied en haar inwoners.

De reactie van de provincie op de zienswijze wordt na de zomer verwacht.

//////////////////////