Provincie Overijssel



Biodiversiteit draagt bij aan economie in Overijssel

11 juni 2010

Het behoud van biodiversiteit en natuur is belangrijk voor de dieren en mensen, maar ook voor de economie in Overijssel. Alle reden dus om zuinig te zijn op de natuur in Overijssel, maar het is wel de vraag hoever de overheid daarin moet gaan.
Die vraag stelde gedeputeerde Piet Jansen vandaag tijdens de Europese milieuconferentie ENCORE. Deze conferentie vindt van 10 tot en met 12 juni in Olsztyn in Polen plaats. Bestuurders van provincies en regio's in de EU spreken daar over klimaatverandering en biodiversiteit in Europa.

De gedeputeerde weet het zeker: "Het belang van biodiversiteit kan niet worden onderschat. Een gevarieerde natuur is niet alleen van belang voor het totale leven op aarde, maar draagt ook bij aan het welbevinden van de inwoners van Overijssel. Uit onderzoek weten we dat mensen sneller beter worden en gezonder zijn als ze meer groen in hun omgeving hebben. Overijssel is rijk bedeeld met natuur en mooie landschappen. Dat maakt onze provincie aantrekkelijk om er te komen wonen en werken. En om te recreëren: dankzij het groene karakter komt er veel geld binnen in de recreatiesector."

Evenwicht tussen economie en ecologie

De provincie Overijssel erkent dat bedrijvigheid niet overal samengaat met groen. "Als overheid moeten we daarom bewaken dat er evenwicht is tussen economie en ecologie", aldus de gedeputeerde. "Dat evenwicht kan echter verstoord raken door klimaatveranderingen of door menselijke activiteiten. Dan kom je soms voor de vraag hoever je als overheid moet gaan om actief in te grijpen. Een aantal jaren geleden is na veel discussie besloten de otter opnieuw uit te zetten in Noordwest-Overijssel. Sommigen vonden dat tegennatuurlijk. Wij vonden het verantwoord, de leefomstandigheden en waterkwaliteit waren aanmerkelijk verbeterd, maar het gebied was moeilijk bereikbaar voor de otter. Het is een succes geworden."

Behoud natuur belangrijk, maar niet tot elke prijs

Volgens de gedeputeerde staat de provincie momenteel voor de vraag hoever ze moet gaan om het korhoen te behouden voor Overijssel: "Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren om de Sallandse Heuvelrug geschikter te maken voor het korhoen zien we dat het aantal dieren blijft teruglopen. De vraag is of je uit alle macht door moet gaan om deze karakteristieke vogel voor Overijssel en Nederland te behouden en wat je daar voor over moet hebben. Dezelfde vraag kun je stellen als het gaat om klimaatverandering: wat doe je als overheid als je ziet dat bepaalde planten en dieren niet kunnen overleven in gebieden die warmer of droger worden? En moeten we in het algemeen niet minder krampachtig zijn als het gaat om bepaalde soorten op bepaalde plekken?"

Jansen besloot zijn speech met de opmerking dat teruggang van biodiversiteit alleen kan worden gestopt bij een goed evenwicht tussen ecologie en economie.