Ingezonden persbericht

Big5 internationaal festival Nederland-Zuid-Afrika in Den Haag
theater - dans - film - muziek - beeldende kunst

Vrijdag 11 tot en met zaterdag 13 juni vindt tijdens het openingsweekend van de wereldkampioenschappen voetbal in Den Haag het internationale Festival BIG5 plaats.
Tijdens het festival staat de ontmoeting op het gebied van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst tussen Nederland en Zuid-Afrika centraal. BIG5 vindt plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Het festival wordt georganiseerd door Toneelgroep De Appel, Korzo, Paard van Troje, Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

Het programma

Theater
Voor BIG5 maakt Toneelgroep De Appel twee nieuwe voorstellingen met Appelacteurs en studenten van de Nederlandse- (Amsterdam, Maastricht en Arnhem) en Zuid-Afrikaanse (Johannesburg en Kaapstad) toneelscholen. Eén voorstelling wordt geregisseerd door de jonge Zuid-Afrikaanse theatermaker David Johnson.
De andere voorstelling wordt geregisseerd door Aus Greidanus jr. Uitgangspunt voor deze voorstelling is een wezenlijke verandering in het maatschappelijke klimaat, vooral ten opzichte van de kunst. Aus Greidanus jr laat zich inspireren door De Rinoceros van Ionesco waarin een man iedereen in zijn omgeving in levensgevaarlijke kuddedieren ziet veranderen.
regie Aus Greidanus jr en David Johnson
spel Nadia Amin, Joost Bolt, Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Hugo Maerten, Ellen Parren, Bob Schwarze en studenten van de Nederlandse- en Zuid-Afrikaanse toneelscholen

Dans
Korzo Producties brengt twee choreografieën uit. Vanuit Nederland maakt Joeri Dubbe een korte choreografie voor een cast van Nederlandse- en Zuid-Afrikaanse dansers. Dubbe danste bij het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater. Sinds 2008 is hij freelancer en maakte verschillende choreografieën in opdracht van Korzo. De tweede choreografie (eveneens met gemixte cast) wordt gemaakt door de jonge Zuid-Afrikaanse choreograaf en danser Gustin Makageledisa. Hij was eerder als danser te zien in voorstellingen tijdens het Afrovibes Festival.
choreografie Joeri Dubbe en Gustin Makageledisa
dans Samir Calixto (o.v.b.) Samanthea Henrietta Fortuin en Ivan Teme

Muziek
Het Haagse poppodium Paard van Troje verzorgt het onderdeel muziek. Een programma met talentvolle Haagse rappers, beatcreators en muzikanten die 'op stage en onstage' naar Zuid-Afrika gaan om samen met Zuid-Afrikaanse muzikanten nieuw werk te ontwikkelen. Tijdens BIG5 verzorgen Zuid-Afrikaanse muzikanten en dj's diverse optredens en organiseren een spetterende afterparty.

Film
Filmhuis Den Haag brengt in samenwerking met het Africa in the Picture filmfestival korte films die de vitaliteit van de producties van jonge Zuid-Afrikaanse filmmakers laten zien. Werk van studenten die nog op de filmacademie zitten of er net af zijn en werk van 'selfmade' makers. Door de ogen van de makers wordt een beeld geschetst van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse cinema en samenleving.

Beeldende kunst
In Theater aan het Spui vindt de tentoonstelling Cities of the World plaats over het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Titus Matiyane. Het werk van Matiyane - afkomstig uit de township Atteridgeville bij Pretoria - staat bekend om zijn grote panoramatekeningen van steden en landschappen (die hij nog nooit heeft bezocht). Te zien zijn de panorama's van Johannesburg, Tanzania, Mali - Senegal, Tschwane/Pretoria, KwaZulu Natal en Cape Town.

Speciaal uit Zuid-Afrika: Body of Evidence
Speciaal voor BIG5 komt de Zuid-Afrikaanse choreograaf Jay Pather met zijn productie Body of Evidence naar Den Haag. Jay Pather neemt het publiek in deze negentig minuten durende belevenis mee in een achtbaan van emoties zoals pijn, angst en vreugde. De voorstelling is met al zijn effecten gemaakt en gespeeld door slechts een kleine groep dansers met wie Pather al jaren samenwerkt. Veel stukken uit Zuid-Afrika gaan over het afrekenen met trauma's uit het verleden. Body of Evidence gaat juist over het belang van het in stand houden van deze herinneringen. Hoe hard we ook proberen ons verleden te ontwijken, ons lichaam is altijd het bewijs van wat ons is overkomen.

Randprogramma
Het gevarieerde randprogramma bestaat uit. lezingen, workshops, masterclasses en presentaties door theatermakers, dansers, artistiek leiders, muzikanten, filmers en kunstenaars.
Enkele namen: Aus Greidanus sr, David Johnson, Hans van den Boom, Joeri Dubben, Stephen Hobbs, Bram Vermeulen, Jay Pather en Mike van Graan. De Long Table in de foyer van Theater aan het Spui is de centrale plek voor ontmoeting. Elke festivaldag vinden onder het motto Food for Thoughts aan de Long Table Dinnertalks plaats. Artiesten, gasten, medewerkers en publiek eten en praten met elkaar.

www.big5intown.nl (vanaf 1 mei 2010)

Speelperiode en kaarten
BIG5 Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag
data vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juni 2010
aanvang vrijdag 19.15 uur, zaterdag en zondag 15.00 uur
kaarten ¤ 15,-/kortingspas ¤ 12,50//passe-partout voor 2 dagen ¤ 25,-/kortingspas ¤ 22,50