Ingezonden persbericht

VNG Magazine nr. 15 vrijdag 11 juni 2010

* Nieuwe tijden, nieuwe media
Het VNG-Jaarcongres op 7 en 8 juni was gewijd aan nieuwe tijden. Wethouder Marco Florijn en NRC-hoofdredacteur Birgit Donker vertaalden dat naar de nieuwe media, oud-premier Guy Verhofstadt van België naar de toekomst van Europa. VNG Magazine doet er verslag van. Verder: de algemene ledenvergadering, toespraken van VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma en staatssecretaris Ank Bijleveld en presentatie van het rapport Wat ruist daar? van de Commissie Talent! van Roger van Boxtel.

* Nederlandse gemeenten werken aan wederopbouw Haïti
Begin januari dit jaar trof een zware aardschok Haïti. Tientallen gemeenten gaven geld voor de wederopbouw. Na vier maanden van intensieve voorbereiding heeft VNG International samen met Franse en Canadese partners een eerste plan uitgewerkt voor herstel van het lokaal bestuur in Les Palmes, een van de zwaarst getroffen gebieden.

* Werkzoekenden bouwen aan elektronische gemeente
In Stadskanaal snijdt het mes aan veel kanten. Langdurig werklozen digitaliseren het gemeentelijk archief, doen daarmee ervaring op waardoor ze meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt en de gemeente maakt een flinke stap op weg naar de papierloze, elektronische gemeente.

* Gemeenschapshuizen op maat in Helden
De VNG-resolutie Het perspectief van gemeenten adviseert gemeenten meer over te laten aan burgers. Helden, gemeente Peel en Maas, kent al tien jaar zelfsturing door de gemeenschap. Dat leidde onder meer tot verbouwde gemeenschapshuizen in de kernen, helemaal naar de wensen van bewoners.

* Voetbal gaat sociaal
Kinderen die een balletje trappen samen met hun voetbalidool, schooluitvallers en langdurig werklozen die les krijgen of stage lopen in een stadion. De kans dat gewone burgers en de helden van het beroepsvoetbal elkaar tegenkomen, wordt groter nu betaaldvoetbalclubs meer oog krijgen voor waar ze eigenlijk thuis horen: in hun eigen stad of regio.

* Gewezen politieke ambtsdragers moeten werk zoeken
De Tweede Kamer heeft tot begin juli om haar zienswijze over de uitvoering van de sollicitatieplicht voor gewezen politieke ambtsdragers kenbaar te maken.

* Meldpunt identiteitsfraude definitief
Het Centraal meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten is een definitieve voorziening geworden. Bij het meldpunt kunnen mensen terecht die problemen krijgen met instanties door identiteitsfraude of fouten in overheidsregistraties.

* VNG hekelt inkomensgrens huurwoningen
Woningcorporaties lopen de kans negentig procent van het vrijkomende woningbezit verplicht te moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro. Dat is slecht voor de vitaliteit van gemeenten en voor de koopkracht van de middeninkomens.

* Interbestuurlijk toezicht wordt veel eenvoudiger
Het interbestuurlijke toezicht wordt efficiënter, effectiever en meer transparant. Het hele stelsel wijzigt ingrijpend, zo blijkt uit het wetsvoorstel waarmee staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK uitvoering geeft aan het kabinetsstandpunt over het rapport van de commissie Oosting.

* Juridische kwaliteitszorg groeit
In de jaren negentig waren nauwelijks tien gemeenten actief op het gebied van de juridische kwaliteitszorg. Tegenwoordig wordt bij het gros van de gemeenten in meer of mindere mate aan juridische kwaliteitszorg gedaan.

* VNG Nieuws Spoorboekje burgerparticipatie
Tijdens het deelcongres op het VNG-Jaarcongres 'Meer burgers en minder overheid' presenteerde In actie met burgers! Naar buiten: spoorboekje burgerparticipatie voor raad en college.
Verder o.a. in VNG Nieuws:
* Afscheid van bestuursleden
* Discussieboek bezuinigingen
* Directieraad op bezoek in Bergen op Zoom
* Nieuws uit de provinciale afdeling

Nummer 16 verschijnt op 25 juni 2010 en is een special over de Antillen.
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)