Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Leren over aanpak bevolkingsdaling in computersimulatie

10 juni 2010

10 juni 2010

Daling van het aantal inwoners in een gebied vraagt een specifieke aanpak van de woningmarkt. Omdat we daar nog weinig ervaring mee hebben, en omdat een groot deel van Nederland hiermee te maken krijgt, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een computersimulatie ontwikkeld waarmee verschillende situaties kunnen worden nagespeeld. Het spel wordt op 11 juni in Heerlen voor het eerst gespeeld.

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten krijgt de komende vijftien jaar met bevolkingskrimp te maken. Parkstad Limburg loopt hierin voorop. Zowel in de krimp zelf als in de plannen die er worden gemaakt om een overschot van woningen te voorkomen. Het overplaatsen van huurders naar andere woonruimte en de sloop van incourante woningen is op diverse plekken al begonnen. Ook wordt er geëxperimenteerd hoe de vrijkomende ruimte de leefomgeving kan verbeteren. Investeren in groen en recreatievoorzieningen kan de kwaliteit van een krimpende regio versterken en de sociale samenhang stimuleren, zo zijn de eerste ervaringen. De recente `Maatschappelijke Kosten Baten Analyse' bevestigt dat investeren in de herinrichting van de krimpregio Parkstad Limburg loont.

Bewustworden, afstemmen, leren

Totale herinrichting van een gebied vanwege een bevolkingsdaling is een flinke uitdaging. Omdat het nieuw is en omdat het gaat over alle aspecten van de samenleving: wonen, economie, welzijnsvoorzieningen en arbeidsmarkt. Alle betrokken partijen moeten goed samenwerken aan een vitaal gebied dat voldoet aan de behoeften van de nieuwe bevolkingssamenstelling.

Om dit te bevorderen is in opdracht van het ministerie van BZK een computersimulatie (serious game) bevolkingsdaling ontwikkeld. Door het spel te spelen leren de deelnemers over mogelijke effecten van diverse optionele maatregelen.

Primeur

De gemeente Heerlen heeft de landelijke primeur en zal het spel als eerste toepassen tijdens het i_beta festival op 11 juni. Tijdens een spelsessie zullen bestuurders, ambtenaren en betrokkenen geconfronteerd worden met allerlei scenario's. De in het spel opgedane ervaringen kunnen vervolgens in de praktijk worden toegepast.