Imtech NV

Imtech neemt meest 'groene' technische dienstverlener in Noorwegen over

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het Spitsbergen VVS AS overneemt. Spitsbergen VVS AS realiseert opbrengsten van ruim 4 miljoen euro op jaarbasis en is een van de meest 'groene' technische dienstverleners in Noorwegen. De onderneming is gevestigd in Longyearbyen in het noorden van de Arctische cirkel. Dit gebied is volledig selfsupporting op het gebied van energie en zal in 2025 energieneutraal zijn. De over te nemen onderneming speelt hierin een belangrijke rol. De overname draagt direct bij aan de winst per aandeel.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Spitsbergen VVS past perfect bij onze bestaande activiteiten in Noorwegen. Door de acquisitie neemt onze schaalgrootte en geografische actieradius in Noorwegen verder toe. Belangrijker is echter de unieke kennis op het gebied van 'groene' technologie die de nieuwe Imtech-onderneming bezit, alsmede de in het vestigingsgebied te verwachte toename aan investeringen door exploitatie van natuurlijke rijkdommen en vestiging van milieuresearchinstellingen. Imtech kan hier als technologiepartner over de volle breedte haar toegevoegde waarde laten zien. Dit vormt een prima basis voor verdere groei van Imtech in Noorwegen.'

Profiel Spitsbergen VVS

Spitsbergen VVS AS realiseert met ruim 20 vaste medewerkers opbrengsten van ruim 4 miljoen euro op jaarbasis. De onderneming is gevestigd in Longyearbyen op het eiland Spitsbergen in Noorwegen, in het noorden van de Arctische cirkel. Spitsbergen VVS bestaat ruim tien jaar en is uitgegroeid tot de sterkste werktuigbouwkundige onderneming in dit relatief gezien dunbevolkte gebied met unieke competenties op het gebied van duurzame technologie. De eisen die de poolwinter van ongeveer honderd dagen per jaar stelt aan de energievoorziening vraagt immers om specifieke duurzame oplossingen en technologische innovatie. Dit maakt Spitsbergen VVS tot de meest 'groene' technische dienstverlener in Noorwegen met unieke competenties op het gebied van energiebesparing, thermische warmte, energieopslag en -distributie en specifieke technische serviceconcepten.

Synergie

Spitsbergen VVS zal deel gaan uitmaken van de NVS Noorwegen. Naast de rol van competentiecentrum voor duurzame (energie)technologie in Noorwegen beschikt de onderneming over een interessant groeipotentieel. Dit hangt samen met sterk groeiende investeringen in deze regio voor exploitatie van natuurlijke rijkdommen (olie, gas en andere energiebronnen) en met concrete plannen voor vestiging van gerenommeerde researchinstellingen voor milieu-onderzoek. Deze researchinstellingen kiezen bewust voor klimaatstudies in dit polaire gebied (bijvoorbeeld effecten van temperatuurstijgingen, het smelten van de ijskap en rijzende zeespiegel) omdat klimaatprocessen zich in een polaire omgeving als eerste voordoen. Dit maakt het mogelijk klimaateffecten op andere plekken op de aarde te voorspellen. Tevens is er sterke 'link' met de Universiteit van Tromsø in Svalbard. Samenwerking tussen specialisten van NVS en Spitsbergen VVS en derden maakt dat Imtech hier haar volledige porfolio aan technische diensten kan aanbieden.

Verdere groei in Nordic

Eind 2008 heeft Imtech NVS overgenomen. NVS is met opbrengsten van circa 325 miljoen euro op jaarbasis één van de grootste technische dienstverleners in Zweden, Noorwegen en Finland. De overname van Spitsbergen VVS past in de strategie van Imtech voor verdere versterking van haar positie in Nordic. In april 2010 nam Imtech al het Noorse FCC Sprinkler & Service, een hightech sprinklerspecialist, over. In 2009 werden drie kleinere ondernemingen in Zweden en Noorwegen overgenomen. De overname van Spitsbergen VVS vereist, zoals altijd in Noorwegen, de goedkeuring van de Noorse mededingingsautoriteiten.

Meer informatie



Imtech NV