FNV Bondgenoten

Beveiligers in actie voor baanbehoud bij contractovernames

Een groep van 30 beveiligers voert morgen onder het motto "beveiligers voor een veilige toekomst" actie bij het overleg voor een nieuwe cao Particuliere beveiliging.

Het cao-overleg voor de sector bevindt zich in een cruciale fase en de beveiligers willen de werkgevers duidelijk maken dat er in de nieuwe cao afspraken moeten komen over baanbehoud bij contractovernames. De groep beveiligers zal bij het overleg inbreken en de werkgevers een EHBO-kist overhandigen, voor Eerste Hulp Bij Overnames.

In de beveiliging is sprake van scherpe concurrentie tussen de bedrijven onder druk van opdrachtgevers. Daardoor wisselen te beveiligen objecten regelmatig van beveiligingsbedrijf. Beveiligers zijn bij dat soort wisseling er niet zeker van dat ze met het werk meegaan naar het nieuwe beveiligingsbedrijf of dat ze hun arbeidsvoorwaarden houden.

De bonden zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. Zij zien de beveiliging de kant van de schoonmaak op gaan: het leveren van kwaliteit wordt naar de achtergrond gedrongen, het gaat alleen om geld. Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en beveiligingsbedrijven gaan daar in mee. Het zijn de werknemers die dan het onderspit delven.
Op dit moment is het zo in de beveiliging dat bij een contractsovername het overnemende bedrijf niet verplicht is om de werknemers over te nemen. Het was echter wel altijd gebruikelijk in de sector. Daarom moet het nu in de cao worden vastgelegd.

In totaal werken er ongeveer 30.000 beveiligers in de particuliere beveiliging. De bonden eisen verder een loonsverhoging van 2%. Willen de werkgevers afspraken maken over werkzekerheid bij contractwisseling, dan zijn de bonden bereid de looneis te matigen.

De actie van de beveiligers past in de bredere campagne 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de beveiliging, onder andere ook in de schoonmaak , de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.