Gemeente Eijsden

Nieuwe uitrusting in compressiestation Fluxys

Sinds juni 2009 zijn uitbreidingswerken bezig in het compressiestation van Fluxys in Berneau. De werken maken deel uit van de versterking van het Fluxys-net om via 's-Gravenvoeren en Eynatten bijkomende hoeveelheden aardgas vanuit Nederland en Duitsland in het Belgische net te vervoeren. De nieuwe stromen dienen onder meer voor de bevoorrading van de distributienetbeheerders en nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales.

Fluxys is de beheerder van het hogedruknet voor aardgasvervoer in België: het bedrijf vervoert aardgas vanaf de grens tot bij grote industriële verbruikers, elektriciteitscentrales op aardgas en de distributienetbeheerders. De distributienetbeheerders verdelen het aardgas verder tot bij de gezinnen en de kleine en middelgrote bedrijven. Fluxys vervoert ook aardgas van grens tot grens naar de buurlanden, net zoals aardgas in onze buurlanden passeert op weg naar België.

Versterking van de bevoorradingszekerheid

Ter versterking van de bevoorradingszekerheid en om het Belgische net te ontsluiten voor aardgas uit zo veel mogelijk bronnen heeft Fluxys een omvangrijk investeringsprogramma op stapel. Zo is in februari 2010 begonnen met de aanleg van een tweede leiding naast de bestaande leiding tussen Eynatten en Zeebrugge om in het Belgische net de vervoerscapaciteit op de oost/west as te verhogen. Er zijn ook vergevorderde plannen voor nieuwe infrastructuur op de noord/zuid-as, met in onze regio een tweede leiding tussen 's-Gravenvoeren en het compressiestation in Berneau.

Compressiestation Berneau: kruispunt

Het compressiestation van Berneau ligt op de kruising van de grote vervoersassen noord/zuid en oost/west. Vandaag dient het station om het aardgas dat vanuit Nederland op de noord/zuid-as zuidwaarts wordt vervoerd weer voldoende druk te geven voor een goede werking van het Belgische net. Ook kan in het station aardgas vanuit de oost/west-leiding in de noord/zuid-leiding worden geïnjecteerd via een regelstation.

De uitbreidingswerken in het compressiestation in Berneau zijn in juni 2009 begonnen en worden halfweg 2012 afgerond. De werken brengen een aanzienlijke versterking van de bevoorradingszekerheid mee en maken het ook mogelijk om de aardgasstromen op de noord/zuid-as en de oost/west-as soepeler met elkaar te combineren.

Bijkomende drukreduceerinstallatie en compressoren

In juni 2009 zijn de werken gestart voor de bouw van een bijkomend regelstation om ook het aardgas uit de nieuwe oost/west-leiding zuidwaarts in de bestaande noord/zuid-leiding te kunnen sturen. Die werken worden binnenkort afgerond.

Sinds april 2010 zijn ook de werken begonnen om 4 bijkomende compressie-installaties te bouwen. Die zullen dienen om het aardgas komende vanuit Nederland en Duitsland te comprimeren voor verder vervoer. De afwerking van de bijkomende compressie-installaties is gepland voor medio 2012.

.

Bijzondere aandacht voor geluid

Nu werkt het compressiestation met 7 compressoren op aardgas. De drie luidere compressoren zijn in de periode 2006-2008 toegerust met bijkomende akoestische demping om de geluidsimpact ervan gevoelig te verlagen. Bovendien worden de twee compressoren met de meeste draaiuren in de nabije toekomst vervangen door elektrisch aangedreven machines die zo goed als geen geluidsimpact hebben. Voor de 4 bijkomende compressie-installaties heeft Fluxys eveneens gekozen voor geluidsarme elektrisch aangedreven compressoren.