Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 juni 2010

Initiatiefnota PvdA 'Onverantwoord Ouderschap'

PvdA-kamerlid Marjo van Dijken heeft een initiatiefnota over "Onverantwoord Ouderschap" bij de Tweede Kamer ingediend.

Van Dijken pleit voor maatregelen die moeten voorkomen dat ouders die al eerder hebben bewezen niet in staat te zijn geweest kinderen op te voeden, opnieuw kinderen krijgen. Het gaat daarbij om de ernstigste gevallen van "onverantwoord ouderschap". Dat zijn de gevallen waarbij de gezondheid of welzijn van kinderen in gevaar is gekomen en waar de rechter tussenbeide is moeten komen om kinderen tegen hun eigen ouders te beschermen. Als uiterste redmiddel moet de rechter ouders kunnen verplichten tijdelijk af te zien van het krijgen van nieuwe kinderen. Het meest vergaande middel dat de rechter moet kunnen gebruiken is het tijdelijk opleggen van gedwongen anticonceptie. Van Dijken omschrijft in haar initiatiefnota zeer schrijnende gevallen van herhaald gebleken onverantwoord ouderschap waarbij dit middel van nut had kunnen zijn.

De initiatiefnota dient er toe om, na het brede (ook internationaal gevoerde) maatschappelijke debat over de problematiek van onverantwoord ouderschap en de door indienster bepleitte mogelijkheid van tijdelijk gedwongen anticonceptie, deze discussie nu ook op de politieke agenda te plaatsen. De behandeling van de initiatiefnota biedt alle partijen de ruimte om over de voorgestelde oplossingen te discussiëren. Als er enige vorm van consensus over de problematiek en de oplossingen is, moet deze initiatiefnota uitmonden in een wetsvoorstel.

De nota gaat in op de aard en omvang van de problematiek van onverantwoord ouderschap en de oplossingen daarbij. Dit wordt geplaatst in de context van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK).


Noot voor redacties

Noot,

Partij van de Arbeid