Socialistische Partij Rotterdam

Leo de Kleijn mee met de RET

10-06-2010 * SP-fractievooorzitter Leo de Kleijn ging afgelopen maandag de hele middag mee op pad met de controleurs van de RET. Buurten op de tram.

De eerste controle was op het Eendrachtsplein waar SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn sprak met coördinator Menno. Hij werkte al 25 jaar bij de RET waarvan 17 jaar als controleur op de tram. Hij doet zijn werk met plezier maar de laatste jaren is samenleving erg verhard en dus ook het gedrag van de reizigers. Het aantal incidenten is de laatste jaren wel iets afgenomen maar de incidenten zijn wel heftiger geworden. De laatste jaren hebben de RET-medewerkers (en de reizigers) veel overlast van 'gangs'. Crips en Reds, afgekeken van de VS, compleet met geweldpleging, onderlinge rivaliteit, codes en zakdoeken uit de broek.

Leo stapt in

Leo reisde mee en sprak met de andere controleurs en RET-medewerkers in burger. De medewerkers in burger hebben als extra functie vooraf de controle te monitoren wie wel en wie niet incheckt om ze enkele haltes verder met geüniformeerde medewerkers in de kraag te vatten. Er deden zich geen incidenten voor.

Per rit werden er toch telkens drie of vier zwartrijders beboet. Zwartrijders worden gevraagd uit te stappen, ze worden beboet maar krijgen dan wel een kaartje die twee uur geldig is. Leo heeft aangegeven ook eens mee te gaan in de avond op vrijdag of zaterdag in Spangen (Marconiplein) en op zuid. 'Ik wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen en dat doe je door mee op pad te gaan en niet door alleen cijfers uit onderzoeken te lezen' aldus Leo de Kleijn.