Gemeente Tilburg

Nummer
2010208BW
Datum
11 juni 2010

Strenge straffen bij bedreiging en belediging van
ambtenaren

De rechtbank in Breda heeft op 19 mei de daders veroordeeld die twee parkeercontroleurs van de gemeente Tilburg hebben bedreigd en beledigd. Tijdens controlewerkzaamheden zijn deze parkeercontroleurs in december 2009 en januari 2010 lastig gevallen. Zij hebben vervolgens aangifte van bedreiging en belediging gedaan. De rechtbank in Breda heeft de volgende straffen opgelegd:
* voor bedreiging: een boete van ¤ 650,-

* voor belediging en bedreiging: een werkstraf van 75 uren De gemeente Tilburg accepteert geen enkele vorm van agressie of geweld van burgers tegen medewerkers of van burgers onderling. Alle uitingen van agressie tegen ambtenaren worden gemeld. Bij bedreigingen doet de gemeente altijd aangifte en werkt daarbij nauw samen met de politie. Het doel van dit gemeentelijke beleid is om de daders aan te pakken en de (verbale) agressie tegen ambtenaren sterk terug te dringen. Voor overtredingen tegen medewerkers met een publieke taak (gemeente, politie, ambulance) legt de rechter bij veroordeling zelfs zwaardere straffen op.
Onderzoek gebruik fietsenstalling Schouwburg
In het kader van hun maatschappelijke stage hebben een aantal leerlingen op verzoek van de politie, een enquête uitgevoerd naar het gebruik van de fietsenstalling Concertzaal. De Schouwburgring is een hot-spot op het gebied van fietsdiefstal en toch stallen veel fietsers hun fiets boven de grond, terwijl in de stalling voldoende ruimte is. Politie en gemeente waren benieuwd naar de reden.
In totaal zijn 560 mensen ondervraagd. Maar liefst 86% van de ondervraagden weet dat er een gratis bewaakte fietsenstalling is. Toch maakt 40% van de ondervraagden geen gebruik van deze stalling. Bijvoorbeeld omdat men haast heeft of omdat de ingang te steil is. Hoewel fietsendiefstal een grote ergernis is, stalt een deel van de fietsers vooral vanuit gemakzucht liever hun fiets op een risicoplek dan in een fietsenstalling. Uit de enquête blijkt ook dat bijna de helft van de ondervraagden het framenummer van de fiets niet geregistreerd heeft. Dit is echter belangrijke informatie als je fiets gestolen wordt. De eigenaar wordt namelijk gemakkelijker opgespoord met deze gegevens. Dit zijn wekelijkse korte berichten over de leefbaarheid en veiligheid in Tilburg.
---
Meer informatie:
Brugt Groenevelt, woordvoerder burgemeester 013 542 83 33.