Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

76_2010

College bezorgd over financiële ontwikkelingen

Sittard-Geleen sluit 2009 af met overschot van 9 ton

Sittard-Geleen, 11 juni 2010 - De gemeente Sittarrd-Geleen heeft in 2009 negen ton overgehouden. Dat blijkt uit de jaarrekening 2009, die het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Ook de eerste maanden van 2010 hebben een positief saldo opgeleverd. Het gaat om bijna zes ton.

,,2009 was geen gemakkelijk jaar, maar per saldo zijn we er goed uitgekomen,' aldus wethouder Pieter Meekels (middelen). ,,Bij het maken van de jaarrekening is het besef gegroeid dat de komende jaren financieel gezien op z'n zachtst gezegd niet florissant worden. Vandaar dat we het overschot gebruiken om onze algemene reserve - zeg maar de spaarpot van de gemeente - te versersterken.'

De belangrijkste oorzaken voor het overschot op de jaarrekening zijn te vinden bij een afname van het aantal uitkeringen WWB (4 ton voordeel) en een meevaller van vier ton bij het beheer van de openbare ruimte (onder meer door de strenge winter, waardoor minder gewerkt kon worden). Ook de hogere uitkering uit het gemeentefonds (1,2 miljoen euro) droeg bij aan het positieve resultaat.

Daar stonden tegenvallers tegenover op het gebied van re-integratie (3 ton door een andere werkwijze van het ministerie) en een tekort van 4 ton omdat verschillende projecten in 2009 van start zijn gegaan terwijl daar niet meer op gerekend was.

Het overschot op de rekening van negen ton wordt gereserveerd in het kader van de komende bezuinigingen.

Dat gebeurt ook met de zes ton die over is in de eerste maanden van 2010. Uit de eerste programmarapportage blijkt dat 1,3 miljoen euro over is door een herberekening van rente en afschrijvingskosten. Daarnaast krijgt de gemeente twee ton extra dividend van de Bank Nederlands Gemeenten en is er nog drie ton extra binnengekomen in verband met de verkoop van Essent aan RWE.

Tegenvallers waren er omdat op 9 juni extra verkiezingen zijn (kosten 1,3 ton), er landelijk vertraging is op het gebied van elektronische dienstverleningen (2 ton) en er extra geld nodig is voor onderhoud van de gemeentelijke kantoren (2 ton). Daarnaast is een correctie doorgevoerd op het gebied van afval en riolering en is acht ton alsnog aan een reserve toegevoegd.

,,De eerste programmarapportage heeft duidelijk gemaakt dat ons zware tijden te wachten staan,' zegt Pieter Meekels. ,,Zo weten we nu al dat we vanaf volgend jaar structureel 1,1 miljoen euro tekort komen bij de WMO. Ook is het budget voor investeringen in onderwijshuisvesting op. Daar zullen we oplossingen voor moeten bedenken, ons realiserend dat we in 2011 sowieso 4 miljoen moeten bezuinigen.'


---