Gemeente Amersfoort

3469334

Persbericht

nummer: 02 - 2010
datum: 11 juni 2010

Rekenkameronderzoek naar gemeentelijke taken toezicht kwaliteit kinderopvang Amersfoort afgerond

De Rekenkamercommissie Amersfoort heeft haar onderzoek naar de taken van de gemeente rond toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang afgerond. De conclusie van het onderzoek is dat de gemeente haar taken beperkt invult. Er zijn geen forse fouten gebleken maar het proces, de uitvoering en de bekendheid met de wettelijke verplichtingen dienen verbeterd te worden.

Achtergrond
Het rekenkameronderzoek was gericht op de vraag hoe de gemeente Amersfoort de taken rond toezicht en handhaving, zoals voorgeschreven in de Wet kinderopvang, invult. Om misverstanden te voorkomen wil de Rekenkamercommissie benadrukken dat zij geen locaties bezocht heeft en geen beoordeling heeft gemaakt van het werk van de GGD (die de inspecties op de kinderopvanglocaties uitvoert). Het onderzoek heeft zich puur gericht op de invulling van de wettelijke taken binnen de gemeente.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie heeft een tiental gedetailleerde aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen zijn onder andere gericht op het vergroten van de bekendheid binnen de gemeentelijke organisatie met de wettelijke verplichtingen, het inschatten van de risico's die de gemeente loopt bij dit onderwerp, het volgen van de inspecties die de GGD uitvoert en het bijhouden en beschikbaar stellen van een actueel register van kinderopvanglocaties voor de burger. Maar ook het voeren van goede dossiervorming, het stevig oppakken van het handhavingsbeleid, het informeren van de gemeenteraad en het nagaan of het mogelijk is kennis met andere gemeenten te delen.

Reactie college b en w
Het college heeft een bestuurlijke reactie gegeven op het rapport.

Vervolg
De Rekenkamercommissie heeft haar rapport, inclusief de bestuurlijke reactie van het college, aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit over de conclusie en aanbevelingen.