Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Handbiker breekt record op Alpe d'Huez

Almere, 11 juni 2010 - Handbiker Iwan van Breemen heeft op 6 juni 2010 een record behaald met het beklimmen van de Alpe d'Huez. In een recordtijd van 2 uur en 52 minuten bereikte Van Breemen de eindstreep. Ook mede-handbiker Piet Hermans wist de berg afgelopen weekend succesvol te bedwingen. Beide handbikers reden in naam van werkgever Welzorg mee in het incentive-programma voor relaties van NOC*NSF. Met deze spectaculaire beklimming zetten zij zich in voor Fonds Gehandicaptensport en het Nederlands Paralympisch Team London 2010.

Verbroedering
Van Breemen en Hermans trotseerden als enige handbikers tussen een peloton van 200 wielrenners de ruim 3000 meter hoge berg met 21 haarspeldbochten. Aan het evenement deden ook prominent oud-sporters Erben Wennemars, Hennie Kuiper en Ruben Houkes mee. Onderscheid tussen klimmers met of zonder handicap is er niet gemaakt. 'Het evenement was een perfect voorbeeld dat sport verbroedert. Het was geweldig om zij aan zij met valide racers de berg te beklimmen, zonder te worden behandeld als 'outsider'. Het laat zien dat ook mensen met een beperking prima mee kunnen doen aan evenementen voor valide sporters', aldus Van Breemen.

Topsporters
Zowel Van Breemen als Hermans hebben een achtergrond in de topsport. Van Breemen is jaren actief geweest in de atletiek als rolstoelracer. Ook heeft hij viermaal meegedaan aan de Paralympische Spelen waar hij in 1988 in Seoul een gouden en bronzen medaille binnensleepte. Hermans heeft eveneens een lange carrière in de topsport achter de rug. Ruim tien jaar is hij actief geweest als rolstoeltennisser, waarvan hij acht jaar is uitgekomen voor de Nationale selectie. Daarna is hij nog zes jaar assistent-bondscoach geweest van de jeugdselectie KNLTB. Nu zijn beide al een aantal jaren werkzaam bij Welzorg, specialist in hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Hermans is salesmanager en Van Breemen adviseur sporthulpmiddelen bij Welzorg Actief.

Uitdaging
Van Breemen en Hermans werden slechts twee maanden voor de start van het evenement benaderd door Fonds Gehandicaptensport om deel te nemen aan het evenement. Hermans: 'In eerste instantie leek het ons een onhaalbare missie, omdat twee maanden erg kort is voor een goede voorbereiding op zo'n zware klim. De topsporter in ons kwam echter al snel naar boven. We hebben de weken erop keihard getraind om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op deze enorme uitdaging. Gelukkig heeft Welzorg ons hiervoor de ruimte gegeven.'

Uitputtingsslag
De beklimming was voor beide topsporters een uitputtingsslag, maar met name Hermans werd tijdens de race geconfronteerd met zijn handicap. Hermans: 'De beklimming was loodzwaar. De warmte kon mijn lichaam door de dwarslaesie niet goed verlaten. Alle warmte steeg daarom naar boven. Het voelde alsof mijn hoofd uit elkaar zou knallen. Op pure wilskracht en met de steun van Hennie Kuipers heb ik de finish kunnen halen. Ik moest en zou de top bereiken!'

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht