Ingezonden persbericht




Koninklijk bezoek GLOBE leerlingenconferentie

Leerlingen presenteren op 11 juni 2010 hun onderzoek aan wetenschappers en ZKH de Prins van Oranje

Nederlandse GLOBE leerlingen presenteren hun onderzoeksresultaten op 11 juni tijdens de jaarlijkse GLOBE leerlingenconferentie in de ruimtevaarttentoonstelling Space Expo te Noordwijk. Hun publiek zal bestaan uit scholieren en docenten van GLOBE scholen uit het hele land en verschillende wetenschappers. De leerlingen kunnen hun onderzoek mondeling presenteren en/of in een stand.

De leerlingen hebben in het kader van het lesprogramma GLOBE diverse onderzoeken uitgevoerd naar bijvoorbeeld veranderingen in de natuur, bodemkwaliteit en stofdeeltjes in de atmosfeer. Wetenschappers van KNMI, Wageningen Universiteit, Alterra en RIVM gebruiken deze gegevens ook echt voor hun onderzoek. Na hun presentatie krijgen de leerlingen feedback van de wetenschappers op de gemeten resultaten. Tegelijk kunnen de leerlingen vragen stellen aan de wetenschappers over de interpretatie van de meetgegevens. De conferentie is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met andere leerlingen die deelnemen aan het GLOBE programma en om ervaringen uit te wisselen met andere leerlingen en wetenschappers.

ZKH de Prins van Oranje
Dit jaar is er een zeer speciale gast aanwezig: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. De Prins zal de stands van de tentoonstelling bezoeken en op die manier contact hebben met de leerlingen om zo meer te weten te komen over hun GLOBE onderzoek. Ook is de Prins aanwezig tijdens de uitreiking van de Zilveren Zwevende Globe voor de beste presentatie en stand.

Space Expo
De conferentie vindt plaats in Space Expo te Noordwijk (ZH). Een zeer toepasselijke plek aangezien leerlingen binnen het GLOBE programma onder andere metingen vanaf de grond doen om deze met door satellieten gemeten gegevens te vergelijken. Als onderdeel van de dag worden de leerlingen met actieve opdrachten door de permanente ruimtevaart expositie geleid.

Onderwijsprogramma GLOBE
Binnen het internationale GLOBE programma onderzoeken 22.000 scholen in 112 landen natuur en milieu in hun schoolomgeving. GLOBE Nederland is onderdeel van dit internationale GLOBE lesprogramma dat in 1995 is opgestart door Al Gore. Leerlingen die meedoen aan GLOBE ondersteunen nationaal en internationaal klimaat-, natuur- en milieuonderzoek. De data die zij verzamelen komen in een grote database, die wetenschappers kunnen gebruiken als basis voor hun onderzoek.

Meer informatie en deelnemen?
De leerlingenconferentie is een jaarlijks terugkerend evenement, waar alle scholen die vollid zijn van GLOBE gratis aan kunnen deelnemen.

Meer info en aanmelden: www.globenederland.nl

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,