Algemene omroepvereniging AVRO

Persinformatie

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 01-06-2010

EenVandaag-voetbalteam naar WK
Foppe de Haan coach van Zuid- Afrikaanse beloften

HILVERSUM - EenVandaag trekt het komende WK voetbal ten strijde met een eigen voetbalteam. De actualiteitenrubriek brengt, samen met de Zuid-Afrikaanse organisatie SCORE, een uniek elftal op de been, met jongeren uit alle lagen en klassen van Zuid-Afrika. Door de ogen van deze spelers volgt EenVandaag het WK: wat doet het toernooi met hun land en met hun toekomst? '1V United': een serie over hoop, verdeeldheid, racisme, maar vooral ook over voetbal en oranje.

Met een reeks bijzondere portretten, biedt EenVandaag de kijker een blik achter de schermen van het meest prestigieuze toernooi ter wereld. De rubriek volgt een elftal jongeren in Zuid-Afrika. Hoe beleven zij dit belangrijke moment voor hun land? Wat denken zij van de oranjekoorts? Hoe moeilijk is samenspelen in Zuid-Afrika? Blank en zwart, middenklasse en boer, jongen en meisje: het team heeft alle kleuren en smaken. Dit is de nieuwe generatie van een continent in opkomst: Tomray en Bevon uit de sloppenwijken van Kaapstad, de blanke wijnboerzoon Harry, de ambitieuze zwarte student Lerato en de sportieve Terror. De zomer van 2010 is een zomer vol kansen voor hen en voor hun land.

Van oranjecamping tot supportersgeweld: de jonge Zuid-Afrikaanse spelers geven hun mening. Ook geven ze de kijker inzicht in hun verdeelde land, waar ze normaal geen contact met elkaar hebben. Onder leiding van de sport ontwikkelingsorganisatie SCORE, keeper Hans Vonk en trainer Foppe de Haan komen ze voor het eerst samen. Hoe denken ze over elkaar? Kunnen ze de verschillen overbruggen die hen in het 'echte leven' van elkaar scheiden? Wordt dit WK een keerpunt voor Zuid Afrika?

1V United past perfect bij EenVandaag. Toegankelijk, dicht bij de mensen, verdiepend en vernieuwend. EenVandaag werkt hierin samen met SCORE, een Zuid-Afrikaanse sport ontwikkelingsorganisatie die al sinds 1991 op een duurzame wijze sport en spel activiteiten opzet en gebruikt om jongeren sport en levensvaardigheden te laten ontwikkelen.

'1V United' is vanaf 11 juni 2010 dagelijks te zien bij EenVandaag, Nederland 1, 18.15 uur.

Noot voor redacties

Noot ter redactie,