Social Beta presenteert tweedaags festival e-cultuur in Heerlen


HEERLEN, 20100601 -- Stichting Social Beta presenteert op 10 en 11 juni in Heerlen het i_beta/festival over trends en innovaties in e-cultuur. Op de vooravond, 10 juni, start de preview om 20.00 in poppodium De Nieuwe Nor. 11 juni is de festivaldag met internationale sprekers, workshops en een uitgebreid randprogramma op allerlei locaties in de stad.

De naam i_beta/ verwijst naar een term uit de softwareontwikkeling. Een beta-versie is een in ontwikkeling zijnd computerprogramma, dat wordt verbeterd en aangepast. De inhoud van het festival is ook gericht op ontwikkeling, op vooruit kijken en constant verbeteren. E-cultuur gaat onder andere over hoe je met copyright omgaat als op internet alles te downloaden is, de toekomst van internet met open source toepassingen (delen van bestanden), de hedendaagse werkcultuur (via internet en nieuwe media) en het nieuwe uitgeven (weblogs).

Het belang voor de regio
Niet alleen de digitale wereld vraagt om het blijven volgen en bedenken van nieuwe ontwikkelingen. Ook Heerlen en de Euregio Maas-Rijn staan voor een groot aantal uitdagingen de komende decennia die om een oplossing vragen: krimp, vergrijzing en daarmee het zoeken naar andere vormen van
economie
. Stichting Social Beta wil met e-cultuur, dat een basis is voor nieuwe economische modellen, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio. Een festival is daarvoor het middel bij uitstek.

De stad als festivallocatie
De festivallocatie is niet voor niets de stad Heerlen. In verschillende onderdelen verhoudt het programma zich tot de stad en de dynamiek die er heerst. Zo is er de expositie en de prijsuitreiking van Design for Emptiness: designers leveren oplossingen voor leegstand. Workshops vinden plaats in gebouwen die een nieuwe invulling krijgen en op 11 juni gaat de serious game over bevolkingsdaling in première, gespeeld door genodigden en toegankelijk voor publiek.

Internationale sprekers
De organisatie heeft internationale sprekers naar het festival weten te halen waaronder Henrik Moltke van de Mozilla Foundation, bekend van de webbrowser Firefox, en Boris Veldhuijzen van Zanten, winnaar van de trendwatcher of the year-award. Daarnaast zijn er workshops door specialisten op het gebied van social media, open source, co-creatie en creative commons (nieuwe vormen van copyright en bevorderen van open inhoud).

Zachte g
Het festival is de opvolger van het voormalige Zachte g-event, de fysieke exponent van de virtuele community voor creatieven in Limburg, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond. Leden van Zachte g, zo'n 400 fotografen, designers, kunstenaars en cultureel ondernemers, hebben bijgedragen aan het i_beta/festival door op internet hun favoriete programma-onderdelen te kiezen. Daarnaast kunnen ze hun eigen beelden en ideeën naar de site uploaden en zo het event mede vormgeven. Deze co-creatie past volledig bij het festivalthema want beta gaat ook over samenwerking met de gebruiker om zo een betere product te ontwikkelen.

Stichting Social Beta