Gemeente Schermer


Openbaring in de Grote Kerk Schermerhorn

(31-05-2010)

Vrijdagavond 11 juni vindt in de Grote Kerk Schermerhorn een bijzonder concert plaats dat de titel heeft: Openbaring. Openbaring is een door Bart Klijnsmit nieuw gecomponeerd stuk, geïnspireerd op het Bijbelboek Openbaringen van Johannes. In dat boek komen lange rijen getallen voor, en in de muziek vinden we dat terug. Indringende muziek waarin een klein projectkoor van ervaren zangers uit de omgeving van Schermerhorn teksten zingt en declameert. Het stuk is een werk voor koor, viool, klarinet en drukwindharmonium. De kunstenaar Flip Hoedjes zorgt voor een visuele spektakel van lichtbeelden en kleur.

Maar er staat meer op het programma. Van de bekende componist Gabriel Fauré wordt de Messe Basse voor vrouwenkoor en harmonium uit gevoerd. Een schitterend verstild werk dat lijkt op het bekende Requiem van Fauré. Ook wordt muziek van Maurice Duruflé ten gehore gebracht. Zijn motet "Ubi Caritas" is een vertrouwd werk voor de meeste koren. Met zijn uitdagende en mystieke harmonieën en een prachtige tekstbehandeling is dit kleine werk zeer geliefd. Ook in deze programmaonderdelen staan koor en begeleiding onder de directie van Bart Klijnsmit.

Klijnsmit studeerde kerkmuziek, piano en orgel aan de conservatoria van Utrecht, Zwolle en bij de Musikhoch-schule in Bremen. Hij is werkzaam als docent en dirigent van verschillende koren en als organist ondermeer verbonden aan de oud-katholieke St. Vitus te Hilversum. Geïnspireerd door zijn werk met koren in kerken specialiseerde hij zich later in kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De studie behelsde improvisatie en kerkelijk orgelspel en maakte hem tot een specialist op het gebied van koorleiding. De leden van het koor zijn allen ervaren zangers uit Schermerhorn, Ursem en omgeving.

Het concert is de tweede in de serie voorstellingen en concerten van Muzeruimte in de prachtige ruimte van de Grote Kerk Schermerhorn. Meer info: www.muzeruimte.nl. Vanwege de lichtbeelden begint het concert om 21 uur. Entree: ¤ 10,- Reserveren via reserveren@muzeruimte.nl. Er is geen pinautomaat.