Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Leeuwarden kleurt veilig oranje

Van 11 juni tot en met 11 juli aanstaande is het WK voetbal in Zuid Afrika. De verrichtingen van het Nederlands elftal worden met spanning gevolgd. De ervaringen met voorgaande EK's en WK's leert dat op straat, in wijkgebouwen en in dorpshuizen gezamenlijk naar de wedstrijden wordt gekeken. Dat is gezellig, maar brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee. De gemeente Leeuwarden en de hulpverleningsdiensten wijzen de inwoners en de (horeca) ondernemers op hun verantwoordelijkheden met betrekking tot de veiligheid.

Versieringen

Ter voorbereiding en om alvast in de stemming te komen zijn velen al begonnen met het aankleden en versieren van straten en buurten. Belangrijk hierbij is dat hiervoor brandveilige materialen gebruikt worden. Ook dient men rekening te houden met de bereikbaarheid van straat of buurt voor de hulpdiensten, maar ook voor bijvoorbeeld de reinigingsdienst. Versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen. Denk ook aan het vrijhouden van de brandkranen. Deze brandkranen liggen meestal in de trottoirs en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift 'brandkraan' of 'hydrant'.

Voetbalfeesten in de wijk

Het is natuurlijk ook leuk en gezellig om samen met de buren en vrienden naar de verrichtingen van het Nederlands Elftal op straat (openbare weg) te kijken. Deze zogenaamde voetbalfeesten zijn onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan. Als men van plan is om dit soort voetbalfeesten te houden, is men wel verplicht om hiervan melding te doen via www.leeuwarden.nl, meldingsformulier kleinschalige evenementen. Het feest dient binnen een half uur na de wedstrijd te stoppen en de rommel moet direct worden opgeruimd. Als dit niet gebeurt, of als het uit de hand loopt, wordt de volgende wedstrijd gehandhaafd.




Gemeente Leeuwarden