Gemeente Utrecht

Allochtone mantelzorgers gecertificeerd voor begeleiding lotgenoten

Allochtone mantelzorgers die een opleiding tot groepswerker/ trainer succesvol hebben afgerond ontvangen vrijdag 11 juni van wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) een certificaat. De zeventien vrouwelijke mantelzorgers van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst werkten tijdens de opleiding aan hun eigen ontwikkeling en leerden vaardigheden die zij gaan inzetten bij maatschappelijke instanties. Het gaat om het begeleiden van groepen lotgenoten van mantelzorgers en het uitvoeren van empowermentprogramma's.

De opleiding van Stichting BMP (Bevordering Maatschappelijke Participatie) is in september 2009 voor het eerst gestart in Utrecht en Amsterdam en maakt deel uit van het project 'Allochtone Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst'. De opleiding wordt na de zomer vervolgd met een praktijkdeel waarbij de mantelzorgers de opgedane kennis en kunde gaan inzetten bij Utrechtse maatschappelijke instellingen op het gebied van zorg en welzijn. De deelnemende organisaties zijn onder meer Stichting Handjehelpen, Cumulus welzijn, Steunpunt Mantelzorg Utrecht, Steunpunt GGZ en Axion Continu.

Wethouder Everhardt is enthousiast over het project. " Veel allochtone mantelzorgers zijn zwaar belast. Zij hebben behoefte aan informatie en ondersteuning, maar kennen vaak de weg niet naar de beschikbare voorzieningen. De zeventien vrouwen die de opleiding hebben afgerond, kunnen als ambassadeur een brug slaan tussen allochtone lotgenoten en de hulpverlenende instanties. We verwachten dat hierdoor meer zwaarbelaste mantelzorgers de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben."




Gemeente Utrecht