Maastricht University

De beperkte ratio in economische beslissingen

Symposium over gedragseconomie in Maastricht

Moet een werkgever zijn medewerkers monitoren? Zijn vrouwen bang voor competitie? Is meer concurrentie in de gezondheidszorg beter voor iedereen? Over deze en andere vragen wordt vrijdag 11 juni gediscussieerd door topwetenschappers uit de hele wereld. Dan vindt het derde Maastricht Behavioral and Experimental Economics Symposium (M-BEES 2010) plaats, georganiseerd door prof. Arno Riedl en dr. Philipp Reiss van de School of Business and Economics. Keynotesprekers zijn de vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers B. Douglas Bernheim van Stanford University en Yan Chen van de University of Michigan.

Het M-BEES 2010 symposium brengt wetenschappers uit alle windstreken bij elkaar om te spreken over recente ontwikkelingen in de gedrags- en experimentele economie. Binnen dit vakgebied worden sociale, cognitieve en emotionele factoren bij economische beslissingen van individuen en organisaties bestudeerd. De scope van het symposium is zo breed als het hele vakgebied, met speciale aandacht voor nieuwe inzichten in de gedragseconomie.

Deze nieuwe inzichten gaan met name in tegen de heersende idee dat economische beslissingen volledig gebaseerd zijn op rationele motieven. Gedragsfactoren, zoals social preference (sociale/altruïstische motieven), bounded rationality (beperkt inzicht of cognitief vermogen) en behavioral bias (interpretatiefouten) blijken ook een belangrijke rol te spelen. Die wetenschappelijke principes laten zich vertalen in praktische vragen, zoals: Hoe reageren werknemers op monitoring door hun bazen? Spelen gendereffecten een rol als vrouwen een baan zoeken of in competitieve situaties terechtkomen? Hoe werken veilingen als de bieders niet rationeel zijn? Hoe goed zijn mensen eigenlijk in strategisch redeneren?




Maastricht University