Gemeente Alkmaar


Alkmaar verwelkomt cruiseschip 'MS Switzerland' met een lengte van 100 meter

Kapitein luidt bel van de kaasmarkt

Vrijdag 11 juni meert het cruiseschip de 'MS Switzerland' voor de eerste keer aan in Alkmaar. Het schip legt aan aan de Kanaalkade - tussen de Ringers- en de Texelsebrug- op een plek van 105 meter lang. Een bijzondere gebeurtenis, omdat dit de eerste keer is dat een schip van deze lengte Alkmaar aandoet.

Het aanmeren van dit cruiseschip is een van de resultaten van het project 'Riviercruise & Motorchartervaart Noord-Holland'. Dit marketingproject wordt uitgevoerd door Amsterdam Cruise Port in samenwerking met Provincie Noord-Holland en negen Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Alkmaar. Doel van deze actieve marketingcampagne is om meer riviercruiseschepen en motorcharters naar Noord-Holland én Alkmaar te halen. De VVV en toeristische ondernemers zorgen voor aantrekkelijke dagprogramma's en arrangementen zodat de passagiers ook de stad in gaan om te winkelen of een museum te bezoeken. 'Met meer dagjesmensen gaan de inkomsten en de werkgelegenheid in de stad omhoog. Dit is weer goed voor de Alkmaarse economie en de ondernemers,' zegt wethouder Rian van Dam.

Welkomstceremonie

Burgemeester Piet Bruinooge verwelkomt het schip door middel van een maiden call. Dit is een ceremonie waarbij een schildje met markering van de datum van deze eerste aanloop aan de kapitein overhandigd wordt. Daarnaast is de kapitein van het schip, de heer Robert Tranadi, uitgenodigd om de Alkmaarse kaasmarkt officieel te openen. Dat gebeurt door het luiden van de bel.

Gunstige vooruitzichten watertoerisme

Voor Alkmaar worden vanaf 2009 de cijfers van het watertoerisme bijgehouden. De vooruitzichten zijn gunstig te noemen. In 2009 hebben 124 motorcharters (passagiersschepen kleiner dan 55 meter) en 81 riviercruise schepen (passagiersschepen langer dan 55 meter) Alkmaar aangedaan. Voor 2010 stonden begin mei 50 reserveringen voor de motorcharter en maar liefst 108 reserveringen voor riviercruiseschepen genoteerd. Doordat motorcharterschepen meestal niet reserveren omdat voor hen gemakkelijk een plek gevonden wordt, is de verwachting dat het aantal van 2009 ruim overschreden gaat worden.

Schip MS Switzerland

MS Switzerland heeft een lengte van 100 meter en beschikt over 57 hutten die vooral bezet worden door Duitse gasten. Het bezoek aan de stad Alkmaar is onderdeel van de route langs onder meer Frankfurt, Keulen en Amsterdam. De MS Switzerland ligt vanaf donderdagavond 10 juni, 18.00 uur aan de Kanaalkade.